Osmanlı İmparatorluğu döneminde Padişah II. Murat’ın Veziri Hadım Şehabedretin Paşa tarafından 1451 yılında Edirne’de yaptırılan 200 metrelik Saraçhane Köprüsü, yayalar için büyük sorun olmaya devam ediyor.
Karayolları 1'nci Bölge Müdürlüğüne ait olan Saraçhane Köprüsü zamanında onarılmasına rağmen yaşanan kazalar nedeniyle korkulukları kırılan ve çalınan, birde köprünün ışıklandırmasının olmaması mahalle halkını tedirgin ediyor. Köprünün bir an önce aydınlatılmasını isteyen mahalle sakini Rukiye Taner Güçlü, öğrencilerin karanlıkta köprüde yürümekten korktuklarını söyledi.
Rukiye Taner Güçlü; “Burası çok karanlık oluyor, öğrenciler gelip geçemiyor. Çoğu yerde korkulukta yok, öğrencilere tehlike saçıyor. Buranın aydınlatılmasını, öğrencilerin daha rahat okula gidip gelmesini istiyorum. Ben gidip gelmiyorum fakat öğrenciler için yapılması gerekiyor. Düğüne, parka giden insanlar oluyor, korkudan kimse yalnız yürüyemiyor” dedi.
Saraçhane köprüsünün aydınlatmasının olmadığını geceleri korku saçtığını söyleyen Ayhan Acıt ise geçmişte yaşanan kazalar dolasıyla köprü korkuluklarının kırıldığını ve tadilatının yapılmasını istediklerini ifade etti.
Acıt, “Bu muhitte büfe işletiyorum. Kışın öğrenciler büfeme sık sık gelip gidiyor. Kışın hava erken kararıyor ve geç saatte birçok öğrenci geliyor. Kalabalık olduklarında sorun etmiyorlar fakat tek başlarına olduklarında şikâyetçi oluyorlar. Burada park var, bahçe var, düğünler yapılıyor insanlar bu yoldan geçemiyor. Işıklandırılması hepimiz için avantajlı. Korkulukların demirleri de eksik. Burada daha önce traktör kazaları oldu ve korkuluklar yerinden çıktı. Bir an önce tadilat yapılması gerekiyor. Kazalar karanlıktan ötürü olmadı ama sonuç olarak olmayacağı anlamına gelmiyor. Işıklandırılmasının büyük faydası var. Köprü çok uzun, insanın başına ne geleceği belli değil. Biz giremiyoruz, bilmeyen öğrenci de haliyle korkacaktır. Buranın ışıklandırılması için inceleme yapıldı fakat bir icraat yapılmadı. Duyduğum kadarıyla köprünün ayaklarına bir şey monte edilmesi yasak, tarihi yapıya zarar verilmemesi için. Ama başka türlü çözümler bulunmalı” şeklinde açıkladı.