Ayçiçeği yağı fiyatlarında şimdilik bir artış bekleniyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği yağı fiyatlarındaki yükselişin girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını söyleyerek, önümüzdeki günlerde yağ fiyatlarında bir yükseliş beklemediklerini açıkladı. Başkan Kırbiç, Trakya Birlik ortaklarına 75 milyon liralık kâr miktarının dağıtımına başladıklarını söyledi.
Kırbiç, “Dün itibariyle Trakya Birlik’in 48 kooperatifinde 2021-2022 yılında ettiği karın yasal miktarı üzerindeki dağıtımına başlandı. Bu da yaklaşık olarak 75 milyon gibi bir rakam. Dün itibari ile ortaklarımıza ödemesi yapılmaktadır”.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği yağı fiyatlarındaki artışın, girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kırbiç, ayçiçeği yağı fiyatlarının şu an durağan bir dönemde olduğunu, önümüzdeki günlerde bir artış öngörmediklerini söyledi.
Kırbiç, “Dünyada ayçiçeği fiyatlarında bir yükseliş meydana geldi. Bunu ardından döviz kuru tetikledi. Yukarıya taşınmasına sebep oldu. Geçtiğimiz günlerde bir gevşeme oldu. Ayçiçek ve yağ fiyatlarında. Çekirdek ve yağ fiyatlarından kaynaklı bir yükseliş değil. Girdilerdeki yükselişte maliyeti tetikledi. Ambalaj fiyatları 3 katın üzerinde bir artış gösterdi. 5 litre teneke ambalajdan bahsedersek ‘5 liralardan 15 liranın üzerine çıktı.’ Diyebilirim. Bu da ayçiçek yağ fiyatlarının yukarıya çıkmasında azda olsa sebep oluşturmakta. Bunun yanında lojistik maliyetlerindeki artışlar. Akaryakıt giderleri, işçi maliyetleri, bunların hepsi ayçiçek yağı fiyatının yukarıya taşınmasına sebep oldu. Şu an durağan bir döneme girdi. Bir gevşeme oldu. Şu anda yükseliş olacağı ile ilgili bir izlenimimiz yok” dedi.
Başkan Kırbiç, dünyada gıda enflasyonu yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye’de yağ fiyatlarının bu kadar gündemde kalmasına anlam veremediklerini söyledi.
Kırbiç, “Tüketicinin beklentisi fiyatın düşük olması yönündedir. Bu reel bir gerçek. Ayçiçek üreticisinin de ayçiçek fiyatının yüksek olma beklentisi vardır. Dünyada şu anda gıda enflasyonu yaşanmakta. Sadece ülkemizde değil bu. Tüm gıda ürünlerinde başka emtialarda ciddi fiyat artışı var. Bir yılda emtia ürünlerinde yüzde yüzün üzerinde artış olan ürünler var. ‘İnsanların gelirlerinde artışlar olduğunda zamanla bu seviyeler insanlara normal hale gelecektir’ diye düşünüyorum.
Ülkemizde kişi başı tüketim yaklaşık olarak 12 litre. Bunu günlüğe vurduğumuzda insanların bir TL bile günlük yağ gideri yok. Bu kadar büyütülmesini bizde anlamadık. İnsanların bugün başka girdileri ile kıyasladığımızda çok komik rakamlar aslında ama bu kadar birinci sıraya yerleşmesini bizde çok algılayamadık” dedi.
Trakya Birlik Başkanı Şafak Kırbiç, birlik olarak yılda yaklaşık 170 bin ton rafine yağ üretimi yaptıklarını, bunun da Türkiye pazarının yüzde 20’sini oluşturduğunu ifade etti.
Kırbiç, “Trakya Birlik’in yıllar itibari ile değişmekle birlikte ortalama 160-170 bin ton rafine yağ üretimi var. Bu da Türkiye pazarının yüzde 20’ye yakın bir bölümü. Bu kendi fabrikalarımızda rafine edilip tüketicinin hizmetine sunulan, Türkiye’de de kalitesi tartışılmayan bir yağ” dedi.