Edirne en kurak kış mevsimini geçiriyor. Kuraklık, özellikle üreticileri kara kara düşündürüyor. Kraağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, mahalledeki sulama kuyularında su kalmadığını söyledi. Muhtar Korkan, yeterince ağaç dikilmediğini söyleyerek, “eskiden ağaçlardan Yunanistan’ı göremezdik, şimdi yeterli ağaç olmadığı için kuleyi görüyoruz” dedi.
Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı Edirne’de özellikle üreticiler endişeli. Bölgenin sebze üretim merkezi konumundaki Karaağaç Mahallesi’nde kış ayında kuyularda su kalmadı. Bu durum özellikle de sebze üreticisini endişelendiriyor.
Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, Şubat ayının kuyularda su kalmamasının düşündürücü olduğunu söyledi.
Korkan, “Şubat ayının yarısına geldik ay çıkmak üzere hala yağmur kar yok. Bu da büyük sıkıntı. Tunca ve Meriç nehirlerine baktığında sanki alın şuan o paçaları sıvayın dize kadar sudan karşıdan karşıya geçersiniz. Bu büyük bir tehlike arz etmektedir. inanın sadece şuan belki buğday ekicileri olayı bu sene geçiştirebilir ama açık ve net söylüyorum Edirne’de çeltik ekiminde yüzde 50 azalma yaşanacak su olmadığından dolayı. Karaağaç bölgesinde mısır yetiştiriyoruz. Sebze sulama üretici için çok düşündürücü çokta üzücü bir olay. Eğer şu an bizim mesela artezyenlerimiz su yok artezyenlerde su yoksa bu milli tehlikedir.
Balkanlara baktığımızda Kosova’da Makedonya’da her tarafta ağaç var. Bizim Karaağacımızda baktığım zaman Yunanistan sınırını görüyorsun. Her tarafta ağaç vardır, ağaç kesiyoruz ağaç dikmiyoruz. Ağaç olmayan yağmur yağar mı. Eskiden baktığın zaman Yunanistan’ı göremezdik şimdi bir baktığım zaman çelik kuleyi görüyorum. Karaağaçtan baktığım zaman Yunanistan sınırındaki çelik kuleyi görüyorum. Ağaçlık bölgeler ağaçlar yağmur getiriyor. Bu da bir artı ama maalesef biz ağaçları kesiyoruz , ağaç dikmek yok, ağaçları kurutuyoruz ,dikilen ağaçları kurutuyoruz” dedi.
Muhtar Korkan, su olmadığı için taşkınları önlemek amacıyla yapılan Kanalın da kuruduğunu kaydetti.
Korkan, “Edirne kanalı hep otluklar sazlıklar. Kanal yaptık 350-380 dönüm yerimiz gitti bizim toprağımız gitti. Ama Tunca da yok Meriç’te yok. Su olmayınca tabi ki kuyular da yok artezyenlerde de yok. Hatta kanaldan sonra Karaağaçtaki suların dengesi de bozuldu. Eskiden 6, 7, 8 metre su varken şimdi 13-14-15 metrede artezyende su yok.
Şu an kuyularda su yok artezyenler de su yok. Yarın öbür gün biber , patlıcan , domates , salatalık sebzeler yetişecek her gün sulama yapmamız lazım bunlara. Bunlar olmadığı müddetçe de vatandaş kara kara düşüncelere başlayacak” dedi.