22 Aralık 2024
7.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELKARAAĞAÇ’IN ÜNLÜ ACI BİBERİ DE ZAMLANDI

KARAAĞAÇ’IN ÜNLÜ ACI BİBERİ DE ZAMLANDI

-

Tava ciğerin olmazsa olmazı ünlü Karaağaç acı biberi de zamdan nasibini aldı. 160 liradan satılan kuru biber, son yapılan zamla kilosu 200 liraya yükseldi. Karaağaçlı biber üreticisi Tunahan Ule, bir ton yaş biberden 70 kilo kuru biber elde ettiklerini söyleyerek, ciğerciler ve aktarlara verdikleri kuru bibere bu yıl Bulgar vatandaşların da büyük ilgi gösterdiğini açıkladı.
 

Edirne’nin dünyaca ünlü lezzeti tava ciğerin yanında servis edilen kuru biber, kilosu 200 liradan satışa sunuluyor.

Karaağaç Mahallesi’nde 20 yılı aşkın süredir biber yetiştiren çiftçi Tunahan Ule, sadece Karaağaç topraklarında yetişen acı biberin ekiminden, toplanıp kurutulmasına kadar zahmetli bir süreci olduğunu anlattı.  

Ule,“Karaağaç biberi bizim dedelerimden kalan ata tohumumuz. 20 yıldan beri bu işi yapıyoruz. Bütün Türkiye’ye bu biberi dağıtıyoruz. Bu sene Bulgar vatandaşların da büyük ilgisi var. Bir ton yaş biberden 70 kilo kuru biber elde ediyoruz. Kuru biberi genelde tava ciğercilere, aktarlara, baharatçılara veriyoruz. Bu biberin çok uzun zahmetli bir yolculuğu var. İmece usulü tek tek iplere diziliyor, gölgede kurutuluyor güneş görmeyecek şekilde. Bu biber sadece Karaağaç topraklarında yetişiyor. Bu biber suyu çok seviyor, sadece Karaağacın sınır bölgesi topraklarında yetişiyor, nemi hiç sevmiyor. Bir kilo kuru biberin fiyatı 200 lira. Bir ay önce 160 liraydı, gelen zamlardan dolayı 40 lira artış oldu. Gübreyi pahalıya aldık zaten, her şeye çok zam var. Biz tohumları Yalova’ya fabrikaya gönderiyoruz, oradan fide halinde bize geliyor. Fide fabrikası da yüzde 150 zam yaptığını açıkladı” dedi.

Senede yaklaşık 150 ton biber yetiştirdiklerini belirten Ule, kuru bibere en çok talebin tava ciğercilerden geldiğini ancak kış günlerinde evlerde de yemeklerde sıklıkla kullanıldığını kaydetti.

Ule, “Soğuk kış günlerinde bizim kuru biberimiz artık evlere de girmeye başladı. Sadece ciğerin yanında değil, kuru fasulye ve nohut yemeklerinde de kullanılıyor. Doktorlar bu biberin hastalıklara da çok iyi geldiğini söylüyor.

Bir ton yaş biberden 70 kilo kuru biber elde ediyoruz. Bu sene bu kadar talep olacağı aklımıza gelmedi. Mayıs’ın 6’sında Hıdrellez günü biberlerimizi toprakla buluşturuyoruz. Haziran’da kazım işlemini yapıyoruz, sonra sulamalarını yapıyoruz, Temmuz’un 15’i gibi biberleri toplamaya başlıyoruz. Sonra tek tek iplere diziliyor, iplerle kurutmaya asıyoruz. Kuruduktan sonra çuvallara koyup müşterilerimize gönderiyoruz” dedi.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side