Köylü kadınlar ürettikleri ürünlerini gurbetçilere de pazarlayacak. Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kapıkule’de belirledikleri alanda Kırsalın Doğal Pazarı’nda olduğu gibi köylü kadınların ürünlerini pazarlayabileceklerini açıkladı. Vali Canalp ayrıca gurbetçi sezonunda gurbetçilerin çile çekmeden araçlarını park edebileceği, bekleme yapabilecekleri bir alan düzenlediklerini söyledi.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, köylü kadınların ürettikleri ürünlerini pazarlayabilmeleri için Kapıkule’de bir alan oluşturduklarını açıkladı. Vali Canalp, İl Genel Meclisi’ni ziyaretinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada Edirne’nin sınır kapılarında ve turistik bölgelerinde yerel ekonomiye katkı sağlayacak çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Vali Canalp, “Kapıkule’de olsun İpsala’da olsun Hamzabeyli’de olsun ya da Saros bölgesindeki diğer turistik bölgelerde olsun bizim yerel ekonomiyi mutlaka güçlü bir şekilde dinamik bir şekilde kullanmaya ihtiyacımız var. Bu güzergahtan akan transit trafik, aynı zamanda Edirne’nin bir bereketi olmalıdır. Edirne’nin ekonomisi bu transit trafikten mümkün olduğunca yararlanabilmelidir. Aynı şekilde Keşan bölgesinde yaz döneminde akmış olan yoğun trafik de civar köyler için bereket haline dönüşebilmelidir. Bunu da Edirne’nin çalışkan kadınları yapacak. Köylerimizde gördüğümüz çalışkan kadınlar üzerinde yürüteceğimiz bir faaliyet olacak bu”.
Vali Canalp, Kapıkule’de çok amaçlı kullanılabilecek bir alan oluşturduklarını belirterek, Kırksalın Doğal Pazarı’nda olduğu gibi kadınların kendi ürettikleri ürünlerini Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen gurbetçilere pazarlayabileceğini, gerektiğinde şehirdeki kadınların da burada ürettikleri ürünlerin satışını yapabileceğini söyledi.
Vali Canalp, “Kapıkule’de belirlediğimiz alanı biz çok amaçlı olarak kullanmak istiyoruz. Orada Kırsalın Doğal Pazarı’nda olduğu gibi kadınların kendi ürettikleri ürünleri pazarlamalarını istiyoruz. Şu anda İl Özel İdare ekibi düzenleme çalışması yapıyor. Altyapısını hazırlıyoruz. Sonra üstyapıyla ilgili belli çalışmaları yapmamız lazım. Belirlediğimiz alanı çok fonksiyonel olarak kullanacağız. Yerel ürünleri köylerimizdeki kadınların kendi ürettikleri ürünleri pazarlayabileceğimiz bir alan haline gelecek. Gerektiğindeki şehirdeki kadınlarımızın da kendi üretmiş oldukları ürünleri pazarlayabilecekleri bir alan halinde kullanacağız. Ama gün gelecek bizim gurbetçilerimiz içinde, sadece TIR kuyruklarından TIR’cıların çilesi yok. Aynı zamanda gurbetçilerin dönüşlerinde de çile çekmesinler diye Temmuz Ağustos aylarındaki o sıcak dönemde arabada dur kalk yapmak yerine araçlarını park edebileceği, insanların çile çekmeden uygun şekilde bekleme yapabileceği alan halinde düzenleme yapmaya çalışıyoruz.
Kurulacak Pazar haftada bir gün olmayacak. Kırsalın Doğal Pazarı’nın devamı şeklinde kadınların yaptığı aktiviteleri diğer alanlara taşımak amacıyla haftanın belirli günlerinde olacak şekilde böyle bir modellemenin üzerinde çalışıyoruz.
Diğer gümrük kapılarında da güzergahlar üzerinde tespit etmiş olduğumuz noktalar var. Kapılar üzerinde değil ama güzergahlar üzerinde belli yöresel ürün satışı yapabileceğimiz, trafik güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde zamanla o bölgelerde de çalışma yapacağız”.