DSİ tarafından Meriç Nehri’nde yapılan Kanal Edirne projesi, tamamlanmasının ardından kentteki taşkınları da önledi. DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk, üç nehrin birleştiği noktada bulunan Edirne’nin önceki yıllarda taşkınlarla karşı karşıya kaldığını söyleyerek, Kanal Edirne projesinin tamamlanmasıyla taşkın riskinin ortadan kalktığını açıkladı.
Edirne’de Devlet Su İşleri tarafında Meriç Nehri’ne yapılan Kanal Edirne projesi, olası taşkınları önledi. Daha önceki yıllarda yoğun yağışlar sonucu taşan Meriç ve Tunca nehirleri, bazı yerleşim ve tarım alanlarının sular altında kalmasına neden oluyordu.
Edirne DSİ. 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Kanal Edirne projesinin tamamlanmasının ardından taşkın yaşanmadığını söyledi. Geçen yıl Meriç Nehri’nin debisinin 900 metreküp saniyeye, bu yıl da 450 metreküp saniyeye ulaştığını kaydeden Öztürk, “Kanal olmasaydı, Meriç Nehri’nde 2 bin 500 metreküp/saniyelere geldiğinde taşkınlar yaşanacaktı. Bu kanalla nispetten debiyi absorbe etmiş olduk” dedi.
Öztürk, “Kanal bittikten sonra herhangi bir taşkın olmadı. Geçen sene Meriç Nehri’nde yaşadığımız debi 900 metreküp/saniyeydi. Bu senede 450 metreküp/saniyelere ulaştı.
Kanal olmasaydı, Meriç Nehri’nde 2 bin 500 metreküp/saniyelere geldiğinde taşkınlar yaşanacaktı. Bu kanalla nisbetten debiyi absorbe etmiş olduk.
Edirne ilimiz Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin birleştiği noktada olması hasabiyle zaman zaman taşkınlar yaşanıyor. Bu taşkınların önlenmesi nedeniyle bölge müdürlüğümüz 2014-2015 yıllarında bir bay-pas projesi yürüttü. 2019 yılında kanalımız tamamlandı.
Taşkın, Meriç nehrinde 2 bin 500 metreküp/saniyede geliyor. Yaklaşık 700 metreküplük kısmını bu kanal absorbe ediyor. Yani bay-pas ederek Karaağaç ve Edirne bölgelerinde kısmen taşkın riskini azaltmış oluyor” dedi.