Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, çiğ süt fiyatının 2,5 lira olması gerektiğini söyledi. Sütte yağ oranındaki düşe dikkat çeken Özkurnaz, “Bizim çiftçimizden eğer kaliteli süt istiyorsanız kaliteli bir fiyat verirsiniz, bunun karşılığında da çiftçimiz üzerine düşeni gereğinden fazla yapar” dedi.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, çiğ süt fiyatlarının bugünkü şartlarda 2,5 lira olması gerektiğini söyledi.
Edirne Kooperatifler Birliği’nin 45. Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Özkurnaz, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere süt fiyatının 2 lira olarak belinlediğini, ancak süt zammının hemen ardından yem fiyatlarının da zamlandığını kaydetti. Bu şartlarda çiğ sütte litre fiyatının 2,5 lira olması gerektiğini söyleyen Özkurnaz, “bugünkü şartlarda sütün fiyatı 2,5 lira olursa ancak, hayvancılığın sürdürülebilirliği gerçektir” dedi.
Özkurnaz, “Biliyorsunuz Türkiye’de süt olayı ciddi anlamda sıkıntı içersindedir. Geçtiğimiz Nisan ayında 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere sütün fiyatı 2 lira olarak belirlendi. Ancak bunun hemen ardından gelen yem zamları 2 liraya dayandı. Sütün 2 lira olduğu sistemde yemin kilosu 2 lira olursa burada çiftçinin sütten ve havyarcılıktan para kazanma şansı oldukça azalır. Bu sistem içerisinde bizim Nisan ayında yapmış olduğumuz toplantıda süt fiyatlarının 2 lira 30 kuruş olmasını talep ettik. Fakat bugünkü şartlarda sütün 2,5 lira olursa ancak, hayvancılığın sürdürülebilirliği gerçektir. Çiftçinin hangi zorluklar altında tarım yaptığını, girdi maliyetlerinin çok yükseldiği ve köylerimize baktığımızda çiftçilerin 40 yaş üstü olduğu görülüyor. Burada şunun altını iyi çizmek lazım. Bu şekilde ülkede tarımda sürdürülebilirlik imkansız hale getiriliyor. Bunları bakanlıkta hemen her toplantıda dile getiriyoruz ve bakanlığın da bunun zaten farkında olduğunu anlamış olduk”.
Yaz aylarında sütteki yağ oranının düştüğünü söyleyen Özkurnaz, bunun da sanayiciyi etkilediğini ifade etti.
Özkurnaz, “Yaz aylarında sütün özellikle yağ oranlarının ciddi anlamda düştüğü görülüyor. Bu da doğal olarak sanayiciyi etkiliyor. Yağ oranlarının normalde 3,5’in altına düşmemesini gerektiğini, fakat 2,9’dan 3,3’e kadar yağ oranları düşük ısıya göre yapılıyor. Çiftçimiz bunun bilincinde. Fakat sütün 2 lira olduğu bir dönemde çiftçimizin hayvan sağlığına önem vermesi gerektiği bilindiği halde bunu yapma şansı olmuyor. Bizim çiftçimizden eğer kaliteli süt istiyorsanız kaliteli bir fiyat verirsiniz, bunun karşılığında da çiftçimiz üzerine düşeni gereğinden fazla yapar. Çiftçimiz de kendi topraklarından göç etmez yine köyünde kalır ve üretim yapmanın gayreti içinde olur”.