Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Saraçlar Caddesi’nde, evde ve işte çalışan her daim emekçi kadınları kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, erkek emekçileri de bu mücadeleyi desteklemeye çağırdı. Kadınlar sorunlarını ve isteklerini not alıp panoya astı.
Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, 8 Mart'ı yılda bir defa hatırlanması için değil sorunların tartışılarak çözülmesi için bir fırsat olarak gördüklerini belirtti. Komisyon Başkanı Avukat Bedia Mutlu Mirzabey, kadın sorunlarının toplumun sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.
Mirzabey, “Türkiye'de işgücüne katılım oranı kadınlarda %33,8, 2018 yılında öldürülen kadın sayısı 367 iken 2019 yılının ilk iki ayında sayının 41'e ulaşmış durumda, Türk kadınlarının %39'u tokatlanma, itilme, yumrukla vurulma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah bıçak gibi aletlerle tehdit edilme ya da bunların kullanılması” sonucu fıziksel şiddete uğruyor” dedi.
Mirzabey, “Kadınların toplumsal hayata tam ve eşit katılımının önündeki engeller nasıl aşılabilir sorusuna ortak bir cevap bulmak için bugün burada kadınlardan sorunlarını, bu sorunlar hakkında çözüm önerilerini ve dileklerini yazmalarını istiyoruz. Yazılan notlarla elde ettiğimiz veriler yeni bir çalışmanın konusu olacak ve kadınların ortak sorunlarına çözüm arayışı yapılacaktır. Elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, tüm kadınların bu anlamlı gününü kutluyor, 162 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile bugünümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri şükranla anıyor. Evde ve işte çalışan her daim emekçi kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, erkek emekçileri de bu mücadeleyi desteklemeye çağırıyoruz.”
Açıklama sonrası kadınlara karanfil dağıtıldı. Kadınların toplumsal hayata tam ve eşit katılımının önündeki engeller nasıl aşılabilir sorusuna ortak bir cevap bulmak için kadınlardan sorunları, bu sorunlar hakkında çözüm önerileri ve dilekleri yazmaları istendi. Yazılan notlar panoya asıldı.