Çanakkale’nin Biga ilçesinde, dedesinin Balkanlarda yapmaya başladığı bağırsak işlemeciliği mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdüren 71 yaşındaki Rahmi Seyan ve ailesi, ayda 400 büyükbaş hayvan bağırsağı işliyor.
İlçe mezbahasından temin ettiği bağırsakları atölyesinde çeşitli işlemlerden geçirerek sucuk, salam ve kavurma muhafaza maddesi haline getiren Seyan ailesi, işlenmiş bağırsakları ağırlıkla yurt genelindeki baharatçılara pazarlıyor.
Aile mesleğini ailesiyle sürdüren Seyan (71), yaptığı açıklamada, dedesinin 1872 yılında Bosna Hersek'teki Mostar Köprüsü civarında bağırsak işlemeciliğine başladığını hatırlattı.
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, dedesinin kavurma yapıp, işlediği bağırsakların içine doldurduğunu belirten Seyan, kavurmaların 3 ay boyunca mahzende bozulmadan saklandığını, bu nedenle Osmanlı paşalarının dedesini madalya ile ödüllendirdiğini anlattı.
Seyan, dedesinin daha sonra Balkanlardan Türkiye'ye geldiğini ve Biga'ya yerleştiğini anlatarak, “Dedemden babama, babamdan bana, benden de çocuğuma ve torunuma devam edecek bir mesleği sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
İlerleyen yaşına rağmen işini sürdürdüğünü vurgulayan Seyan, birçok meslekte olduğu gibi bağırsak işlemeciliğinde de usta kalmadığını, yakın gelecekte bu alanda sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.
Seyan, ayda 400 büyükbaş hayvan bağırsağı işlediğini belirterek, sürece ilişkin şunları aktardı:
“Sucukluk dana bağırsağını 14 kez elden geçirerek satışa hazır hale getiriyoruz. Mezbahada kesilen dananın bağırsağını yağından çekerek ayırıyoruz. İçini temizledikten sonra ters çevrilip tarama işlemini gerçekleştirip, şişiriyoruz. İplere asarak doğal ortamda kurutulmaya bırakıyoruz. Kurutulan bağırsakları silindirden geçirerek havaları alındıktan sonra 20'şer metrelik hazırlanmış standart bağırsakları paketler halinde satışa sunuyoruz. Türkiye'nin birçok noktasına satış yapıyoruz. Tamamen doğal ortamda hazırlanan bağırsakların hava almamasından dolayı 100 yıl garanti veriyorum.”
Rahmi Seyan, hazırladığı işlenmiş bağırsaklara yoğun talep olduğunu, bunları özellikle siparişle çalıştıkları baharatçılara pazarladıklarını sözlerine ekledi.