Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, Trakyadaki hayvan sayısının artması gerekirken azaldığını söyledi. İlgü, “Trakya’daki insanlar en ufak bir zorlukta işi bırakma eğilimi gösteriyor” dedi.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, basın mensuplarina yaptığı açıklamada Trakya'daki hayvancılığı değerlendirdi. İlgü, Trakya bölgesinde küçük ari işletmelerin azalarak büyük çiftliklerin arttığına dikkat çekti.
Dr. İlgü, Trakyadaki hayvan sayısının sürekli azaldığını, Edirne'deki hayvan sayısının 150 bin civarında olduğunu kaydetti.
İlgü, ““Trakya'da küçük ari işletmeler düşüyor büyük çiftlikler artıyor. Çiftliklerin de çoğu kapandı. Yürütemediler bu işleri. Yeni çiftlikler onların yerine geçtiler ama çiftliklerde de bir azalma var. Küçük ari işletmelerde sayıca azalma var. Bazılarının ise sayıları artiyor. Türkiye'de bundan 20 yıl önce işletmelerin büyüklüğüne baktığımızda on baş ve altındaki hayvanı olan işletme sayısı toplam işletme sayısının yüzde 85 iydi. Bu sayı gittikçe düşüyor. Bu şu demektir küçük ari işletmeleri on baş ve altındaki hayvanı olan aile işletmelerinin sayısı gittikçe azalıyor ama büyük çiftliklerde bir dönem artmasına rağmen çok da verimli olmaması sürü yönetiminin de iyi olmaması nedeniyle çok tutulmadı ve başarısız oldu. Bunun en büyük nedeni tarım politikasının doğru düzgün bir politika olmamasıdır. Tarım politikası dümeni kırılmış gemi gibi nereye gittigi belli değil.ruzgar ne tarafa eserse o tarafa gidiyor. Bir kişi tarım bakanliginda danışmanlık yapınca o tarafa gidiyor, öbür grup bastırınca o tarafa gidiyor.
Yani şu anda Trakya'da hayvan sayısı artması gerekirken artmıyor. Bugün Edirne'de 150- 160 bin hayvan var. Trakya'da toplam 450 bin büyükbaş hayvan var. Balıkesir'deki hayvan sayısı Trakya'nın toplamından daha fazla. Trakya'daki insanlar da en ufak bir zorlukta işi bırakma eğilimi gösteriyorlar. Yani biraz direnelim bu işi yapalım demiyorlar. Ben 25 yıldır Trakya'da hekimlik yapıyorum bunu özeleştiri olarak da değerlendirelim. En ufak bir zorlukta derhal bırakıyorlar zararına satıyorlar, en ufak bir para kazanma ışığı gördüklerinde de derhal almaya çalışıyorlar. Bu aslında fakirleşmeyi sağlıyor. Çünkü ucuzken satıyorsun pahalıyken alıyorsun. Tam tersi olması lazım. Ve bir işi yapıyorsanız başka da alternatifiniz yoksa o idi devam ettirirsiniz maalesef devam ettirmiyorlar. Ama anadoluda bu krizlerde hayvancılığı bırakmadılar tam tersi artırdılar. Çünkü bunu yapacaksınız siz başka işiniz yok. Onun için 5 hayvan yerine 10, 20 tane olmalı.” ifadelerini kullandı.