Türkiye’de ilaç fiyatlarının döviz kuru üzerinden senede bir kez güncellenmesi nedeniyle bazı ilaçların temininde sıkıntı yaşanıyor. Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, hekimlerin reçete ettiği birçok ilacın temininde sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, Ocak-Şubat aylarında bu sıkıntının daha da artacağı endişesinde olduklarını açıkladı.
Türkiye’de ilaç fiyatları, döviz kuru üzerinden güncelleniyor. Bir süre önce döviz kurunda yaşanan hareketlilik, birçok ilacın temininde sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yeni yılın Şubat ayında güncellenecek olan ilaç fiyatlarının kur artışları nedeniyle yüksek oranda zam görmesi bekleniyor.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, ilaçtaki sıkıntının fiyat güncellemesinin senede bir kez yapılmasından kaynaklandığını söyledi.
Kılıçcıgil, “yılda bir kere yapılıyor ve özellikle Şubat ayında gerçekleşiyor. İlgili yönetmelikte yeni yılın ilk 45 gününde yapılır diye bir mevzuat var. Ondan dolayı da genelde Şubat ayının ortasına denk gelen süreçte Euro kuru güncellemesi yapılıyor. 2021 yılı Euro kuru şu anda 4 lira 57 kuruştan belirleniyor ve bundan dolayı da Euro’nun ciddi artışından dolayı hem ithalatçılar hem de Türkiye’deki yerli sanayi bundan ciddi miktarda etkileniyor. Her ne kadar yerli sanayi desek de bu ilaçların ham maddeleri ve diğer yardımcı maddelerin birçoğu yurt dışından döviz kuru üzerinden alındığı için şu anda hem üretici hem de ithalatçı ciddi anlamda sıkıntı yaşamakta. Bununla ilgili olarak daha önceki süreçlerde ülkemizde bu kadar ciddi döviz artışı olmadığından dolayı yılda bir kere yapılan zam sıkıntı yaratmıyordu. Ama bu kadar ciddi oranda artışların olduğu günümüzde Euro kurunun ilaçta daha sık değerlendirilmesi gerekiyor. Yılda bir kere yapılan zam yüksek oranda olacağı için de bu çeşit sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Daha sık değerlendirme yapılırsa en azından ilaçla ilgili sıkıntılara son verecektir” dedi.
Oda Başkanı Kılıçcıgil, şu anda bazı ilaçların temininde sıkıntı yaşandığını, bunun Ocak ve Şubat aylarında daha da artmasını beklediklerini kaydetti.
Kılıçcıgil, “En son Pazar günü bölgemde nöbetçi eczaneydim. Hekimin reçete ettiği birçok ilaç temininde sıkıntı yaşadık ama hekimlerle beraber ciddi koordinasyon halindeyiz. Hemen hekimle iletişime geçip vatandaşın mağduriyetini engellemek adına bunları engelliyoruz. Şu anda Aralık ayında bunları yaşarken Ocak Şubat ayının ilk iki haftasında yaşayacağımız senaryo çok daha olumsuz gözüküyor. Bundan dolayı hem Türk Eczacılar Birliği hem Sağlık Bakanlığı hem de ilaç üreticileri dernekleri temsilcilerinin bir masada buluşup bunların bir an önce değerlendirilip çözüme kavuşması gerekiyor. Bu şekilde giderse Ocak ayı veya Şubat ayında çok büyük sıkıntı ile karşılaşacağımız çok açık” dedi.