Edirne’de eğitim programına katılan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli, engelli yasalarının kağıt üzerinde kaldığını söyleyerek, “Türkiye’de gerekli zihin dönüşümü henüz yapılamadığı için uygulamada sorunlarımız var” dedi. İçli, belediye meclislerinde mutlaka bir engelli meclis üyesinin olması gerektiğini söyledi.
Türkiye Engelliler Meclisi’nin Edirne’de engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütlerine yönelik “Hak Temelli Savunuculuk ve Katılımı Güçlendirme Eğitimleri” Edirne Barosu Konferans salonunda yapıldı.
Eğitim programına katılmak için Edirne’ye gelen Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli, Türkiye’de engelli haklarının durumunu konusunda basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Türkiye’de engellilere verilen haklar olduğunu, ancak bunların kağıt üzerinde kaldığını söyleyen İçli, bürokrasi uygulayıcılarının engelli haklarını bilmediğini, bu nedenle yasaların kağıt üzerinde kalarak uygulanmadığını söyledi.
İçli, “ Türkiye’nin sorunu gerekli zihin dönüşümünü henüz yapamadığı için, uygulamada sorunlarımız var. Bürokrasi uygulayıcılar engelli haklarını bilmiyorlar. Gerekli bilince ve duyarlılığa sahip değiller. Yasalar şuanda kağıt üzerinde kalıyor önemli oranda hayata geçirilmiyor. Bizim bundan sonra ki savunuculuk konularımız, özellikle bürokrasiye yönelik uygulayıcılara yönelik, uygulatılması yönünde olacak.
Biz diyoruz ki, engelliler hayatın her alanında olmalı. Bilimde sanatta, toplumsal yaşamda ve siyasette de olmalı. Karar alma sürecine engelliler ne zaman fikir birliği içerisinde katılırlarsa o zaman uygulamaya daha kolay dönüşür bu haklar. Belediye meclislerinde genelde engelli yok. Belediyeler engeliler için bazen bir iş yapmak istiyor, engellilere danışmayınca doğru bir iş yapmış olmuyor. Belediye meclislerinde mutlaka engelli bir meclis üyesi olmalı. Türkiye’de 20 bin dolayında Belediye meclis üyesi var. Bunların içinde 30 tane engelli meclis üyesi var tüm Türkiye’de. Nüfusun yüzde 10’unun engeliler işgal ettiğine göre en az 1500 ve 2 bin civarında engeli meclis üyesi olması gerekiyor. TBMM engellileri savunucu temsilcileri girerse o meclisin çehresi değişir. 5 kişi girse o meclise engellilerle ilgili ona göre kararlar alınıp planlar yapılır. Kağıt üzerinde ki haklarda hayata daha kolay geçer” dedi.