Hızlı tren için nihayet düğmeye basıldı. Edirne’de, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Çerkezköy-Kapıkule Kesimi Yapım İşi temel atma töreni gerçekleştirildi. Temel atma töreni için Edirne’ye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Hattın hizmete girmesiyle ticari hareketlilik ciddi boyutlara ulaşacağından herkes kazançlı çıkacaktır” dedi.
Edirne’de Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Çerkezköy-Kapıkule Kesimi Yapım İşi temel atma töreni gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılan Edirne Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu’nda gerçekleşen temel atma törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyoneri Vİoleta Bulc, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Angel Popov, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Bakan Turhan, inşaat çalışmalarının yaklaşık 4 yıl süreceğini söyleyerek, “ihtiyaç duyulacak işgücü diğer projelerimizde olduğu gibi yine bölgeden temin edilecektir.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan konuşmalarına şöyle devam etti,
“Ülkemiz; Dünyanın en önemli petrol rezervlerine sahip Orta Doğu ve Hazar Havzası, önemli deniz ulaştırma yollarının kavşağı durumunda bulunan Akdeniz Havzası, tarihte her zaman önemini korumuş olan Karadeniz Havzası ve Türk Boğazları, zengin tabiî kaynaklara sahip Kafkasya ve ötesinde Orta Asya’nın oluşturduğu coğrafyanın merkezinde, kilit bir konumda bulunmaktadır.
Türkiye olarak, üç kıtayı birbirine bağlayan ve çok önemli bir jeostratejik ve jeopolitik bir konuma sahibiz.Özetle; Türkiye hem coğrafi konumuyla hem de kültürel birikimi ve tarihi sürekliliğiyle hem Asya hem Ortadoğu hem Akdeniz ve Karadeniz hem de Avrupa ülkesidir.Türkiye Avrupa’nın uç değil, başlangıç noktasıdır.Ve yine Türkiye, Asya’nın kıyıda köşede bir yeri değil, giriş kapısıdır.Bakış açıları değişse de ülkemizin önemi değişmemekte; dünyanın seyri ne yöne giderse gitsin, Türkiye’nin stratejik değeri artmaktadır.
Son yıllarda yaşanan tüm gelişmeler, bu realiteyi çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Kafkasya ile Orta Asya petrolü ve doğal gazının batıya ulaştırılmasından terör saldırılarına, göç hareketlerinden bölgesel güvenlik arayışlarına pek çok hususta AB ile ilişkilerimizin konjonktürel olmadığı, daha doğrusu olmaması gerektiği açıktır.Kaldı ki demokratik, lâik, sosyal hukuk devleti olma prensiplerini benimsemiş, serbest piyasa ekonomisini kabul etmiş bir ülke olmamız hasebiyle de AB ile ilişkilerimiz, konjonktürel olmamayı gerektirmektedir.Biz Türkiye olarak, meseleye bu şekilde yaklaşırken, AB’nin her konuda aynı duyarlılıkta olmadığının elbette farkındayız. AB’nin Türkiye’nin doğu Akdeniz’de doğalgaz araması ve sığınmacılar konusundaki tavrı, bu yaklaşımlarının göstergesi.
Umarım, bu yaklaşımlarından bir an önce vazgeçerler.Türkiye ihracatının yüzde 50'den fazlasını Avrupa'ya gerçekleştirmektedir.Doğrudan yatırımın yüzde 67'den fazlası Avrupa'dan Türkiye'ye gelmektedir.Ve Avrupa için Türk üreticiler, üretim ve tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır.Tüm bunları çok daha yukarılara taşımak mümkün ve bu da ancak adil, istikrarlı bir yaklaşımla sağlanabilir.
Ayrıca dünyanın yaşamış olduğu çalkantı da AB’nin Türkiye’yle daha fazla birlikte hareket etmesini zorunlu kılmaktadır.
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmek bizlerin tarihsel yükümlülüğüdür. İşte bugün temelini atacağımız bu demiryolu hattı, aramızdaki ilişkileri daha güçlendirecek ve dostluğumuzu perçinleyecektir. Türkiye olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa’ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanması, her daim önceliklerimiz arasında yer almıştır. İşte, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattının hizmete girmesi ile Trans-Avrupa Ulaştırma Ağlarına yüksek kalitede bağlanmanın son aşaması tamamlanmış olacaktır.
Ülkemizin Avrupa’yı Asya ve Uzak Doğu’ya bağlayan konumu nedeniyle, büyüyen Asya ekonomileri için Avrupa ve Afrika arasındaki ticaret güzergâhlarının odak noktasında bulunması, bu hattın yapımını çok daha önemli hale getirmektedir.Hattın; Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayarak devasa bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulması amaçlanan Bir Kuşak Bir Yol Projesi’sine katkı sunacak olması da çok anlamlıdır.Bu projenin, “Orta Koridoru”, bizim deyimimizle “Modern İpek Yolu”nun hayatiyet kazanması için son dönemde ülkemiz genelinde, doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde çok büyük işlere imza attık.
Bu nedenle, Londra’dan Pekin’e uzanan Demir İpek Yolunun hayata geçmesine de en başından beri stratejik bir mesele olarak yaklaştık.Hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattıyla da bu projeye olan destek ve inancımızı çok net bir şekilde ortaya koyduk.
Bakanlığımız;Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları kapsamında 2007-2013 yıllarını kapsayan IPA-1 döneminde Ankara-İstanbul Hattı Köseköy-Gebze Kesimi, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı ve Samsun-Kalın Demiryolu Hattı Projeleri için toplamda 475 milyon Avro’luk bir hibe fonunu başarılı bir şekilde kullanmıştır. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi de 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA-II Döneminde Bakanlığımızın gerçekleştirdiği en büyük altyapı projesidir.Projeye tahsis edilen fon, ülkemize IPA-II döneminde tahsis edilen toplam fonun yaklaşık %8’ini, ulaştırma sektörüne tahsis edilen fonun ise %74’ünü oluşturmaktadır.Diğer bir deyişle, 275 Milyon Avroluk IPA fonu miktarı ile Avrupa Birliğinin aday ülkelere IPA kapsamında tek kalemde en fazla fonladığı proje niteliğindedir.
Bütçe büyüklüğü ve teknik özelliklerinin yanı sıra ülkemizin Bulgaristan sınırından İstanbul’a kadar uzanan güzergahıyla, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi coğrafi olarak Türkiye’nin AB’ye bağlanmasını da simgelemektedir. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesinin, Çerkezköy-Kapıkule Kesiminin inşası AB ile birlikte ortak finanse edilecektir.
Diğer kesimi oluşturan Halkalı-Çerkezköy bölümünün tamamını ise milli bütçemizle inşa edeceğiz.
Bakanlığımız şimdiye kadar Avrupa Birliği ile ortak yürüttüğü tüm demiryolu projelerinde, her seferinde imzaladığı sözleşme bedeli ile bir önceki proje bedelinin üzerine çıkmış…Ayrıca, Avrupa Birliği’nin sınırları dışında tek sözleşme içinde vermiş olduğu hibe rekorunu da sürekli yükseltmiştir.
Temelini atacağımız Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesinin Çerkezköy-Kapıkule Kesiminin İnşası için ise 275 milyon Avro AB hibesi kullanılarak yeni bir rekora daha imza atılmış olacaktır. Yaklaşık 4 yıl sürecek olan inşaat çalışmaları esnasında ihtiyaç duyulacak işgücü diğer projelerimizde olduğu gibi yine bölgeden temin edilecektir. Hattın hizmete girmesiyle de herkes ticari hareketlilik ciddi boyutlara ulaşacağından herkes kazançlı çıkacaktır.
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi, Avrupa Birliği ile işbirliği içerisinde uzun zamandır hayata geçmesi için çaba sarf ettiğimiz önemli bir projedir. Hem Türkiye hem de Avrupa Birliği tarafı olarak her seviyede ciddi oranda zaman, emek ve çaba sarf edilmiştir.Ancak, Avrupa Komisyonunun Hareketlilik ve Ulaştırmadan Sorumlu Komisyoneri Sayın VioletaBulc’a, projenin Avrupa Komisyonunca kabulünden, ihale sürecinin tamamlanmasına kadarki süreçte vermiş oldukları büyük destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. 28 Şubat’ta bu projenin İkili Finansman Anlaşmasını İstanbul’da birlikte imzalamıştık, bugün ise projenin temelini Kapıkule’de birlikte atıyoruz.
Ayrıca, bugün burada bulunarak bizi onurlandıran Bulgaristan Bakan Yardımcısına da katılımları için teşekkür ediyorum.Ve son olarak, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Sayın Büyükelçi Berger’e, çalışma arkadaşlarına, Bakanlığım ve TCDD personeline de süreçteki gayret ve çabaları için ayrıca teşekkür ederim. Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecimize önemli katkı sunacak bu projenin açılışında da hep birlikte burada olmayı temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”