Süpürgecilik mesleğinin son ustaları, yeni hasat edilen süpürge otlarını, atölyelerde bağlamaya başladı.
Elektrikli süpürgelerin yerini aldığı ot süpürgeler, son yıllarda ilgi azalmasına rağmen usta ellerde şekil almaya devam ediyor.
Nisan ayında ekilen ve hasadı yeni yapılıp kükürtle ağartılma işlemi uygulanan süpürge otları daha sonrası atölyelere getiriliyor. Standart boyda kesimi yapılan otlar, süpürge ustaları tarafından titizlikle bağlanıyor. Boyuna göre 8-10 lira arasında satılan süpürgeler, genellikle kırsal kesimde rağbet görüyor.
Teknolojiye karşı direnen süpürge ustalarının sayısı ise her geçen gün azalıyor.
Süpürge ustası 67 yaşındaki Cevdet Şen, gazetecilere yaptığı açıklamada, 57 yıldır mesleğin içinde olduğunu söyledi.
Mesleğin teknoloji karşısında geriye gittiğini ifade eden Şen, “Mesleğimiz önceden çok güzeldi. Geçmiş yıllarda Edirne'de yaklaşık 300 tane firma vardı. Şimdi 5-6 tane firma kaldı. 'Teknoloji karşısında yenildik' diyebiliriz. Süpürge yapımı zahmetli bir iş. Otu ayırıyorsun, zaresini kesip, bağlıyorsun ve sonra dikiyorsun. Bir süpürgenin yapımı 15 dakikayı bulur. Tabii ki bunu bir kişi yapmıyor. Her işlemi ayrı ayrı yapan usta var.” dedi.
Ustalardan 57 yaşındaki Ahmet Piliççi ise ot süpürgelerin daha çok kırsal bölgelerde kullanıldığını belirterek, “Teknolojiye erişemiyoruz. Ot süpürgenin kullanım alanı biraz daraldı. En çok kırsal kesimde kullanılıyor. Bağ ve bahçede tercih ediliyor. Eskiden ev içi temizlik için de kullanılıyordu ancak artık sadece bahçe temizliği için tercih ediliyor. Mesleğin yaşaması için çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.
30 yıldır süpürge bağlama işinde çalıştığını belirten İbrahim Yıldız da meslekte yeni ustalar yetişmediğini, zanaatın kaybolmaya yüz tuttuğunu kaydetti.