600 yıl önce Anadolu tarihinin ilk eşitlikçi isyanını başlatan Şeyh Bedreddin’in hayatını konu alan ‘HAKİKAT’ filmi Edirne Sarayiçi Av Köşkü’nde çekimlere başladı. Nazım Hikmet’in “Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı’ndan esinlenerek senaryolaştırılan “Hakikat” filminin çekimleri Edirne, İzmir ve İstanbul’da yapılacak.
Nazım Hikmet'in “Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı'ndan esinlenerek senaryolaştırılan “Hakikat” filminin çekimleri Edirne'de başladı. Edirne Sarayiçi Av Köşkü'nde basın toplantısı düzenleyen film ekibi “Hakikat”in mart ayında vizyona girmesini planladıklarını söyledi.
100 kişinin görev aldığı filmin yönetmenliğini Hakan Alak, senaristliğini Ali Şahin ve Hakan Alak, yapımcılığını İmece Film yaparken Şeyh Bedreddin'i Suavi, Börklüce Mustafa'yı Bülent Emrah Parlak, Torlak Kemal'i Saygın Soysal canlandıracak. Hakikat filminin oyuncu kadrosunda ayrıca Elif Nur Kerkük, Ali Barkın, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sabriye Günüç yer alıyor.
Yönetmen Hakan Alak, Nazım Hikmet'in yazdığı destanın sonunda yer alan vasiyeti üzerine bu filmi çekmeye karar verdiklerini söyledi.
Alak; birçok insanın hayaliydi Şeyh Bedreddin’i sinema filmi yapmak; kimse yapamadı bize nasipmiş. Birçok insanın hayalini de gerçekleştirmiş olduk. Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa, Torlak Kemal bu topraklarda yaşanmamış bir hikayeyi anlattılar. 600 yıl geçti bir çok hikaye anlatıldı bir çok dönem yaşandı o hikaye anlatılmadı. Din dil ırk gözetmeden züllüme baş kaldırdığı bir hikayeydi. Bir çok insan bu hikayeyi özlüyor. Açlık, adaletsizlik hep Anadolu’da sürdü. Bu hikaye ile adalet özlemini anlatmaya çalışacağız ”dedi.
Sanatçı Suavi, Şeyh Bedreddin karakterini canlandırıyor olmaktan dolayı şanslı hissettiğini söyledi.
Suavi; “Sanatın en fazla etkilendiği bu süreçte 7’nci sanat diye tanımlanan sinemanın üstelik böyle iddialı bir projeden pay alıyor olması bence övgüyü hak eden bir çalışma. Şeyh Bedreddin olağanüstü bir karakter. Sıradan dini bir temsilci değil. Şeriatın faydalarından asla değil. İslam’ın hukukuna işaret eden adalet ve hak arayışını buradan anlatmaya çalışan o yıllarda bunu söyleme cesaretini bilen birisi. Bildiği doğrulardan yürüyen son derece saygın filozof diyebileceğimiz bir bilgi birikimi üzerinden eserlerde üreten bir şahsiyet. Bu karakteri benim canlandırıyor olmam dolayısıyla kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi.
Almanya’da bir basın toplantısında Başbakan Merkel’in sanatçılara ‘sakın üzülmeyin bize güvenin üretmeye devam edin’ diyerek karşılıksız ekonomik destekler sunduğu dünya örneği karşımızdayken, günümüz Türkiye’sinde adeta sanatçıdan da para istenerek bir dayanışma modelinin ortaya koyuluyor olması “ne yaman çelişkidir” dediğimiz şeyi ortaya koyuyor. Sanatçılar ciddi ekonomik krizden geçiyor. Bu süreçte bu çalışma kendi kendine yeten bir çalışmadır. Burada olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
İMECE Film yapımcısı Özer Çalık, Şeyh Bedreddin filminin Edirne’de neden çekildiği ile ilgili yaptığı açıklamada, Şeyh Bedreddin'in Edirne'de tarihsel olarak bir süreç geçirmesi üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın çekimlerin kentte olması yönündeki isteğini vurguladı.
Çalık, “Belediye Başkanımız Recep Gürkan da burada bir şeylerin yapılmasını istemişti bizden. Şeyh Bedreddin Balkanların insanı, Recep Gürkan da, burada tarihsel olarak çok uzun süre kaldığı için Bedreddin'in burada bir şekilde var olmasını istedi. Bizim için de çok gurur verici bir şey. Burada Edirne insanını da gördük çok destekleri çok, burada başlama sebebimiz bu. Bu kurulan köyümüzde emeği geçen herkese özellikle Belediye başkanımıza teşekkür ederim” dedi.