Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, “Yerel ve Bölgesel Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü” projesi kapsamında Trakya Kadın Girişimi ile birlikte çalışma kararı aldı. Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan birim ve bu birimde görevlendirilecek olan personel, kadınlarla ilgili çalışmalar yapacak.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Özlem Takındı ve Trakya Kadın Girişimi ile birlikte ortaklaşa bir basın toplantısı düzenlendi.
Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün “Yerel ve Bölgesel Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü” projesi kapsamında Trakya Kadın Girişimi ile birlikte çalışacaklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplumda her alanda eşit şartlarda yer almaları için kadınlarla tüm imkanları paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.
Kadınlarla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Edirne Belediyesi toplumsal cinsiyete bütçeleme çalışmalarında yer alan 11 belediyeden biri. Bu 11 belediyeden de en başarılı belediyeden biri. 2014’te başlayan bu çalışma başarılı bir şekilde devam etti. Ve bugüne kadar da kesintisiz bir şekilde sürdü. Bunu da bir lütuf gibi de görmedik. Zaten olması gereken bir çalışmaydı. Zaten bu mantıkla baktığınızda başarıya ulaşabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
Kadın ve üretici kooperatiflerinin son yıllarda çok ön plana çıktığını belirten Gürkan, bu konuda da yaşanabilenecek tehlike bir gidişata da dikkat çekerek, “Kadının sadece para kazanması değil kooperatifleşme. O zaman kadını bir hapisten alıp başka bir hapse koyuyorsunuz. Kadın evde el ürünleri yapsın, bir şeyler üretsin. Tamam buraya kadar doğru. Onları satsın, cebine para koysun, daha varlıklı bir hayat yaşasın. Mesele bu değil ki. Mesele kadının ekonomik bağımsızlığını kazanarak, toplumda eşit şartlarda yer alması, yöneticilikte, çalışma hayatında, karar süreçlerinde bütün bu mekanizmada yer alması. Bu kooperatifleşmenin Türkiye’de de Edirne’de de gittiği yer bana göre çok doğru bir rota değil. Bunu kadınlarımızın dikkatine sunmak isterim. Evet, kadınlar örgütlenmeli. Ama kooperatifleşmeyi biz sadece kadına para kazandırma olarak görmeye başladık. Böyle bir yaklaşım var. Bu tehlikeli bir yaklaşım. Bana göre kadın kimliğini yok edecek bir yaklaşım. Kadını belli alanlara tıkarak, sıkıştırarak, onu meşgul edecek, toplumsal sorunlara bakışını engelleyecek bir yaklaşım bu. Burada kadınlarımızın dikkatini gerçekten çekmek istiyorum” dedi.
Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün kadınlarla ilgili önemli çalışmalara imza attığını belirten Gürkan, “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürümüz Özlem Takındı’nın başkanlığında biz de bu girişimin içerisinde yer alacağız. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürümüzün bünyesinde bu masa kurulacak, personelimiz görevlendirilecek. Biz birlikte çalışmaya hazırız. Diğer taraftan belediyenin kurumsal gücü ve ekonomik kapasitesi bu anlamda devrede olacak. Neyimiz varsa paylaşacağız. Yeter ki kadınlarımız hak ettikleri yere gelsinler” dedi.
Trakya Kadın Girişimi adına konuşan Şahide Ağaoğlu da Edirne’de yaşayan kadınlar olarak, Edirne Belediyesi bünyesinde, kamu idaresi ve yerel yönetimler tarafından sağlanan desteklerin, vaktinde ve şeffaf bir şekilde duyurulmasını amaçlayan, kolay ulaşılabilir, ihtiyaca yönelik bilgiyi sunan veya bilgiye erişim için doğru adrese yönlendiren bir birim kurulmasını veya bu konuda bir ekibin görevlendirilmesini talep etiklerini ve bu taleplerinin de Edirne Belediyesi tarafından kabul edildiğini söyledi.
Trakya’daki bir çok belediyenin bu birimi kuracaklarını belirten Ağaoğlu “Belediyelerde kurulacak olan bu masa sadece kadınların taleplerine, ihtiyaçlarına cevap verecek. Valilik, Ticaret Bakanlığı gibi kurumlardan gelen duyuruları biraz daha açıklayıcı ve bilgi verici bir panoyla bu duyuruların yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.