CHP İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, açıklanan buğday taban fiyatlarına tepkisini, meclis kürsüsüne koyduğunu pulluk demiri, cıvata ve gübre ile gösterdi. Çiftçinin gerçek enflasyon sepetinin gübre ve diğer girdi maliyetleri olduğunu söyleyen Cin, “buğday taban fiyatı Ankara’dan bakınca güzel ama çiftçinin gerçek enflasyon sepetine bakacaksınız” dedi.
Bir süre önce açıklanan buğday alım fiyatlarına en sert tepki CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin’den geldi. Cin, tepkisini meclis kürsüsüne koyduğu tarım ekipmanlarının maliyet artışına dikkat çekerek gösterdi.
CHP Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, mecliste gündem dışı olarak yaptığı konuşmada buğday alım fiyatının belirlenmesinde baz alınan TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, çiftçinin gerçek enflasyon sepetinde pulluk demiri, gübre, ilaç, cıvata gibi girdiler olduğunu, verilen fiyatta da bunlardaki fiyat artışlarının baz alınması gerektiğini açıkladı.
Cin, “buğday taban fiyatı 2 bin 250 lira. İyi fiyat mı, buradan bakınca, Ankara’dan bakınca çok güzel. TÜİK’in verilerine bakansan onlar domates, patates, soğan, saç tokası, gardırop askısı. Türkiye’de enflasyon yüzde 18 olabilir, verilen fiyat yüksek gelebilir. Fakat çiftçinin enflasyon paketinde ne var biliyor musunuz? Üre gübresi var. Geçen yıl 1850 liraydı, bugün 3650 lira. Pas ilacı bir litre geçen yıl 120 liraydı, bugün 200 lira. 3-15 Gübresi 1650 liraydı 3200 lira. Aysan patiği 8 liraydı 13 lira. Cıvata geçen yıl 1 liraydı şimdi 2 lira. Pulluk ucu geçen yıl 45 liraydı bugün 85 lira. Çiftçinin enflasyonu bu. Çiftçinin enflasyon sepeti bu. Çiftçiye verilen buğday fiyatında buna bakacağız.
Diyeceksiniz ki tarım çok iyi gelişti. 2017 yılında Türkiye’de çiftçi sayısı 2 milyon 100 bin. 2020 yılında 1 milyon 803 bin. Köylerde genç nüfus kalmamış. Üreticinin yaşı 60’a gelmiş. Bizim derdimiz 3 tane 5 tane büyük baş hayvanı olan 40-50 küçükbaş hayvanı olan, ay sonu geldiğinde 980 lira tarım bağkurunu nasıl ödeyeceğini düşünenler. Siz endüstriyel firmaları, tarıma hayvancılığa örnek gösteriyorsunuz bu ülkede. Gerçek tarımın sahibi köylülerdir, aile işletmeleridir. Kırsal boşalmış. Gidin köylere bakın.
Ben gerçekleri konuşuyorum, sizin durumunuz zor. Siz yanlışları doğru olarak savunmak zorundasınız” dedi.
Ak Parti Grup başkanvekili Nedret Akbulut ile Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş arasında söz vermeme tartışması yaşandı.
Ak Parti Meclis Üyesi İsmet Özçiftçi, pandemi döneminde tarlasına gidemeyen bir tane çiftçinin bile mağdur olmadığını söyledi.
Akbulut, ise “herkes fiyattan memnunken, siz kalkmışsınız pulluk demiriyle açıklama yapıyorsunuz” dedi.