Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, çiğ süt fiyatlarının yılbaşına kadar 3 lira olması gerektiğini söyledi. Tarım ve hayvancılıkta üreticilerin en zor dönemi yaşadığını söyleyen Cin, “Besicinin bütün ürünlerine zam geldi, gübre fiyatlarına 10 günde 4 defa zam yapıldı. Bu iş artık yapılacak durumdan çıktı” dedi.
CHP Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın artık yapılamayacak hale geldiğini söyledi. Çiğ süt fiyatlarının arttırılmazken, üreticinin girdi maliyetlerinin yüzde 35 oranında yükseldiğine dikkat çeken Cin, “geç nüfus para kazanamadığını anlayınca bu işi yapmıyor” dedi.
Cin, “Çiğ inek sütünde üreticinin eline geçen 2 lira 20 kuruş. Fakat yılbaşından bu yana üreticinin girdi maliyetleri yüzde30-35 yükseldi. Üreticinin süt satış fiyatı sabit tutuldu. En son Tarım Bakanı dedi ki, ‘Temmuz, Ağustos, Eylül ayları süt desteklemeleri 40 kuruş.’ Fakat bu bize bir çare değil. Bu iş sürdürülebilir durumdan çıktı. Gidin köylere bakın işletmeler boşalıyor. Hayvancılık öyle bir şeydir ki. Çıkan bir daha dönmez. Genç nüfus bu işi yapmıyor. Hesabını yapıyor, para kazanmadığını anlıyor.
Eylül ve Ekim aylarında borsada canlı hayvan fiyatları aşağıya düştü. Canlı baskül 25 lirayken 20 liralara kadar düştü. İnek 18 liradan 12 lira bandına düştü. 25 liraya kesilen dana fiyatlarında 60 lira olan kıyma geriledi mi? Hayır. Üretici para kazanamıyor. Peki tüketici ucuza yiyebiliyor mu? Hayır. Kim kazanıyor bu parayı arada. Burada üretici mağdur ediliyor. Bu ay borç ayı,borcunu ödemek için herkes ineğini satacak,bizim üreticimiz borcuna sadık bir üreticidir. Ama şunu yapamadılar çiftçimizin Tarım Ziraat ve Krediye olan borçlarına bir düzenleme gelmiş değil. Bundan dolayı da üretici elinde ki bütün canlı materyalleri paraya çevirmek zorunda kaldı. Nasıl çevirdi yüzde 30 düşük satarak. Bunun neticesinde şuan süt üreticisi ve besici bu işten memnun değil. Herkes para yaptığı dönemde satacağını belirtiyor. Bu işin sürdürülebilirliği kalmadı. Ocak ayı bekleniyor süt konseyi toplanacakmış fiyatlar güncellenecekmiş. Bugün 2 lira 20 kuruştan sattığımız sütte sanayici sütlü mamullere yüzde 35-40 zam yaptı burada tek ezilen üretici. Üretmek işi bir sevdadır, ama sevdada tek taraflı olmaz” dedi.
Cin, çiğ süt fiyatının yılbaşına kadar en az 3 lira olması gerektiğini söyledi.
Cin, “Şuradan çağrı yapıyorum, süt besi fiyatları biran önce düzenlenmeli buna bir çare bulunmalı. Besicinin bütün ürünlerine zam yapıldı, gübre fiyatlarına 10 günde 4 defa zam yapıldı. Bu iş artık yapılacak durumdan çıktı. Bu ülke tarım ülkesi ne olur yapmayalım, bu pandemide ortaya çıkan şu tarım olmazsa olmazımız. Geçen yıl bir lira 50 kuruş olan makarna pandemide 3-4 liraya çıktı. Biz bunları üretmek zorundayız ama bu şekil üretim olmaz. Benim isteğim ocak ayı beklenmeden süt fiyatları en az 3 lira olmalı” dedi.
CHP’li meclis üyesi Önder Cin, küçükbaş hayvan varlığının arttırılması amacıyla başlatılan “köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var” projesini de değerlendirdi.
Cin, “Zaten birçok üreticinin sicili bozuk. Daha önce Genç Çiftçi Projeleri yapıldı. Düşünce olarak güzel ama uygulamada olmuyor. Genç çiftçileri gördük, kime verildiğini. Ben kendi ilçemden örnek vereyim. Kimlere verildiğini gidip görün. Kim nereye kayıtlıysa çocuğuna, damadına verildi. Gerçekten bu işi yapanlara verilmedi. Bu işte böyle olacak. O ona devredecek, o ona devredecek. Bu işler böyle oluyor. Gerçek üreticiye bir şeyler verilmiyor. Bu yapılacaksa daha düzenli bir şekilde yapılmalı” dedi.