Kış aylarında artan grip hastalıklarına karşı uzmanlar aşıyı öneriyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, gribin sıklıkla farenjit, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karıştırıldığını, mutlaka doktor kontrolünde tedavi planlanması gerektiğini söyledi.
Mevsim itibariyle gribin yaygın görüldüğü bu günlerde hastalıktan korunmak için ne yapmalıyız?
Özel Trakya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, televizyonumuza yaptığı açıklamada gribin sıklıkla farenjit, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karıştırıldığını, mutlaka doktor kontrolünde tedavi planlanması gerektiğini söyledi.
Ülgey, gripten korunmak için özellikle toplu ulaşımlarda ağzımızı kapatmamız, ellerimizi sık sık yıkamamız ve mümkün olduğunca meyve ve sebze ağırlıklı beslenmemiz konusunda vatandaşları uyardı. Dr. Murat Ülgey, alınacak en önemli tedbirin ise Eylül Ekim aylarında grip aşısı olmak olduğunu vurguladı.
Ülgey, “Mevsim itibariyle gribin oldukça yaygın olduğu bir dönemdeyiz. Ancak burada şunu da belirtmek gerekir ki grip ile farenjit, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karıştırılmaktadır. Grip dediğimiz zaman genellikle yüksek ateş, yaygın eklem ağrısı ve boğaz ağrısı ile seyreden bir durumdur. Bu hastalıkta yine öncelikle doktora danışılması ve buna göre tedavi planlanması gerekmektedir. Çünkü grip bir virüs enfeksiyonu olup burada antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak dediğim gibi farenjit, bronşit gibi durumlarla karıştığı için bu iki ayrımın düzgün olarak yapılabilmesi bunun için de mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir. Grip özellikle toplu yaşam alanlarında bulunan okullar, askeri ortam ya da minibüs, otobüs gibi araçlarda aksırık ve hapşırık yoluyla diğer kişilere bulaşmaktadır. Bu dönemde mümkün olduğunca toplu yaşamlarda ağzımızı kapatmamız, ellerimizi sık sık yıkamamız, meyve ve sebze ağırlıklı beslenme yapmamız çok önemlidir. Alınacak en önemli tedbirlerden biri de her yıl özellikle Eylül, Ekim ayları içerisinde grip aşılarının yapılması da önlem amaçlı olacaktır. Ancak gripte en çok korktuğumuz kişiler; yaşlı ve çocuklar. Çünkü bunlarda hastalık çok daha ağır seyretmekte ve ilerleyerek bronşit ve zatürreye dönüşebilmektedir. Onun dışında yetişkinler alacakları ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, yiyecekleri meyve sebzeler ve bir süre istirahatle bu hastalığı rahatlıkla atlatabilmektedir” diye konuştu.