Kendi de bir göçmen olan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı’nın çalışması, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine “Göç Anıtı” olacak proje olarak seçildi.
Lüleburgaz Belediyesi’nin Siteler Mahallesi’nde tamamlanmak üzere olan bir parka yapacağı “Göç Anıtı” ile ilgili başlattığı proje önerisi sürecinde sona gelindi. Sekiz göçmen heykeltıraşın katıldığı ve adaletli bir oylama olması için heykeltıraşların isimlerinin jüri toplantısında numara olarak yer aldığı çalışmanın kazananı, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Heykel Bölümü öğretim elamanı Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı’ya ait çalışma oldu.
Lüleburgaz Belediyesi, Siteler Mahallesi Açelya ve Manolya Sokak kesişim noktasında yer alan 5 bin metrekarelik parka yapacağı “Göç Anıtı”nı heykeltıraşların eserlerinin yer aldığı oylama ile belirledi. Alanında uzman heykeltıraşların ve göçmen derneklerinin belirleyici olduğu değerlendirmeler sonucu Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı tarafından yapılan göç temalı çalışma, kente kazandırılacak “Göç Anıtı” olarak ilan edildi.
Seçici kurulun yaptığı oylamaya eserleri ile katılan heykeltıraşların isimleri açıklanırken, seçici kurulun kararı da yapılan değerlendirmenin ardından kamuoyuna duyuruldu. Açıklanan sonuca göre önümüzdeki günlerde kent belleğine somut olarak kazandırılacak olan anıtın heykeltıraşı Trakya Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı olacak.
Sadece 1989’daki zorunlu göçü değil, Balkanlar’dan gerçekleşen bütün göç hareketlerini temsil edecek çalışmanın seçici kurulunda ise Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Heykeltıraş Tertip Komitesi Başkanı Niyazi Dedeoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, Lüleburgaz Bulgaristan Göçmenleri Derneği (BUL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Mert, Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Başkan Yardımcısı Gülhan Çolak, Kültür İşleri Müdürü Reşide Candan ve Park ve Bahçeler Müdürü Hüseyin Becerenel yer aldı.
Öte yandan Göç Anıtı’yla ilgili çalışmalarını gönderen heykeltıraşların tamamının göç yaşamış sanatçılar olduğu ifade edilirken, kentte göçü temsil edecek çalışmanın heykeltıraşı seçilen Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı da 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden bir ailenin ferdi olarak dikkat çekiyor.