Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, gençlerin tarım ve hayvancılığa teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Gençlere seslenen Suiçmez, “Gerçekten zor bir iş olduğunu kabul ediyoruz. Tatili olmayan bir iş. Ancak 5-10 yıl sonra iyi gelir getirecek bir meslek ve üretim olacağının söyleyebiliriz” dedi.
Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun dünya genelinde süt ve süt ürünlerinde düşüş olduğu yönündeki raporunu değerlendirerek, aynı düşüşün Türkiye’de de olduğunu, geçtiğimiz yıla oranla süt üretiminde düşüş yaşandığını söyledi. Suiçmez, süt üretimindeki düşüşün en önemli nedenlerinden birinin yem fiyatlarındaki artış olduğunu kaydetti.
Suiçmez, “TÜİK verileri açıklanmadan önce Dünya Gıda Örgütü’nün de bir açıklaması oldu. Dünya genelinde de özellikle süt ve süt ürünlerinde bir düşüş olduğu belirtilmiş. Türkiye’de de bu bir gerçek. Geçtiğimiz yıla oranla süt üretiminde bir düşüş var. Tabi bunun çeşitli sebepleri var. Birincisi, artan yem fiyatlarıyla ilgili süt paritrelerinin çok dengeli gitmemesi. Özellikle son zamanlarda yem sanayicileri kontrol altına alınamıyor. İstedikleri gibi zam yapıyorlar. Ancak süt fiyatlarının belirlenmesi; ya 6 ayda bir ya da yılda 1 defa Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamasına gör e oluyor. Burada tabii makasın ciddi anlamda açıldığını söyleyebiliriz. Bunun geçerliliği 1,5 olmalı. Yani bizim 1 litre süt ile 1,5 kilogram yem almamız gerekir. Ancak şu anda 1 litre süte, bir kilogram yem gibi bir durum var. Hatta bazı yem ürünlerinde bir kilogramın bile altına düşebiliyor. Yem hammaddesinde yüzde 75 civarında dışa bağımlıyız. Burada durum tekrar değerlendirilmeli”.
Tarım ve hayvancılık sektöründe istihdam yaratılması gerektiğine dikkat çeken Suiçmez, gençlere baba mesleğine dönün çağrısında bulundu.
Suiçmez, “Gençler genellikle şehirlere gelerek çalışıyor; baba mesleği hayvancılığı yapmıyor. Tabi gençlerin haklı olduğu yönler de olabilir. Gençlerimize seslenmek istiyorum. Gerçekten zor bir iş olduğunu kabul ediyoruz. Tatili olmayan bir iş. Ancak 5-10 yıl sonra iyi gelir getirecek bir meslek ve üretim olacağının söyleyebiliriz. Bu işten vazgeçmemeliyiz. Hayvansal ürünler, temel gıda maddesidir. Bir gömleği, bir ceketi belki yıllarca giyebiliriz ama bir insanın hayatını sürdürebilmesi için yeme-içme ihtiyacından vazgeçmesi düşünülemez. Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışacak kişilere de teşvik yapılmalı”.