22 Aralık 2024
3.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYEREL“GEL KONUŞALIM” UYGULAMASI TÜRKÇE ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRACAK

“GEL KONUŞALIM” UYGULAMASI TÜRKÇE ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRACAK

-

Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba toplulukları vatandaşları ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi”nin tanıtımı yapıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, projede hedef kitlenin çocuklar olduğunu, Türkçeyi temelden öğrenebilmeleri için bu projeyi hazırladıklarını söyleyerek, “bu projenin tanıtılmasının ardından Balkanlardan ve gurbetçilerimizden yoğun bir ilgi göreceğiz” dedi.
 

Edirne Valiliği himayelerinde Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından yürütülen Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba toplulukları vatandaşları ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” tanıtımı yapıldı.

  

  Web sayfası ve cep telefonu uygulaması olarak geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” ile Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba topluluklarımız olan vatandaşlar ile diğer ülkelerde yaşayan Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik eğitim içerikleri geliştirildi. Hem web sayfası olarak hem mobil uygulama olarak hazırlanan içerikler ücretsiz olarak kullanıma açıldı. Özellikle çocuklarda öğrenmeye yardımcı olmak, içerikleri ilgi çekici kılmak amacıyla “Ay Kız” karakteri ve yanında turna kuşu karakteri yaratılmış animasyona dönüştürüldü.

  Devecihan Kültür Merkezinde yapılan proje tanıtımında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, projenin hedef kitlesinin çocuklar olduğunu belirterek, balkanlardan ve gurbetçilerden yoğun ilgi beklediklerini kaydetti.

Canalp, “İki yıl önce Balkanlardan gelen soydaş öğrencilerimiz Türkçe öğrenme ile ilgili sıkıntılarını dile getirdikleri zaman bu projenin ilk temellerini derneğimiz ile birlikte atmıştık. Yine Kapıkule’den giriş yapan gurbetçilerimizi karşılarken maalesef acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı ilerlemiş gurbetçilerimiz ile çok rahat iletişim kurabiliyor çok rahat Türkçe konuşabiliyorduk ancak bazı gurbetçi çocukları ile konuştuğumuz zaman ne söylediğimizi anlasalar da cevap veremiyordu, bazıları ise hiç anlamıyordu. Bu Avrupa’da yaşayan ailelerimizin en temel sorunlarından biri haline geldi. Bu proje ile birinci hedef kitlemiz bu çocuklarımızdır. Biz onlara Türkçeyi temelden öğrenebilmeleri için bu projeyi hazırladık. Bunların dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancılardır. Bu projeyi yaparken de gençlerimizin çocuklarımız Türkçeyi zevkle öğrenmelerini haz duyarak yapmalarını istedik. Web sayfası ve uygulama üzerinde hoşça vakit geçirebilecekleri bir uygulama yaptık ve akademik destek aldık. Ümit ediyorum ki bu projenin tanıtılmasının ardından Balkarlardan ve gurbetçilerimizden yoğun bir ilgi göreceğiz. Bu projeyi tabi ki Edirne yapacaktı Edirneli yapacaktı. Çünkü Edirne aynı zamanda Balkanların kültürel başkentidir. Bu projeye destek veren başta dernek üyelerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz akademik destek veren tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı, projenin amacı ve geliştirme süreciyle ilgili olarak bilgi verirken desteklerinden dolayı Vali Ekrem Canalp’e teşekkür etti.

 

Vali Canalp projede “Ay Kız” karakterine hayat veren Ceylin Dalakkaya ile yakından ilgilenirken Balkan ülkelerinden Edirne’ye okumak için gelen öğrencilerle ve proje ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.            


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side