Edirne’de Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan’ın Edirne Belediyesi’nin kuracağı Üretici Kadınlar Pazarı için projelerinin çalındığı yönündeki açıklamalarına, İl Genel Meclis Üyeleri Çiğdem Gegeoğlu ve Melek Uzgör’den tepki geldi. Kırsalın Doğal pazarının ilk kurulduğu yıllarda Belediye Başkan Yardımcı olan Çiğdem Gegeoğlu, “sanki bu güne kadar pazarın kurulmasında Edirne Belediyesi’nin katkısı hiç yokmuş gibi, projeyi almış imajı yaratmak çok üzücü” dedi.
Edirne’de 2015 yılından bu yana kırsalın doğal pazarı olarak kurulan pazarın, önümüzdeki günlerde Edirne Belediyesi tarafından Üretici Kadınlar Pazarı olarak kurulacak olmasına, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan tepki göstererek, “Türkiye’ye mal olmuş projemiz, belediye tarafından sahiplenildi, çalındı” dedi.
Aslan’ın açıklamasına üzüldüğünü söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, Kırsalın Doğal Pazarı’nın kurulduğu ilk yıllarda kendisinin de Edirne Belediye Başkan Yardımcısı olduğunu ve projede Elmas Aslan ve ekibine büyük destek verdiklerini belirterek, belediyenin desteğinin yok sayılmasına üzüldüğünü kaydetti.
Gegeoğlu, “ projenin hayata geçtiği o dönemde belediye başkan yardımcısı ve de aynı zamanda Elmas başkanla birlikte Ticaret ve Sanayi Odası kadın girişimciler yönetim kurulu üyesiydim. Bunları duyuyor olmak çok üzücü bir durumdur. Çünkü bir işe başlarken kadınlarımız oradan para kazansın ve sosyal hayatın içine dahil olsun diye başladık. Keyifli de bir projeydi. Hala da keyifli olarak devam ediyor. Projemizi çaldılar hiç hoş bir kelime olmadı. O dönemde Elmas başkanın emeği vardır evet ama Edirne Belediyesi’nin de yardım ve destekleri de asla yok sayılmamalıdır. O dönem kadınların bir araya gelmesinde elmas başkanın çok emeği oldu. Ama billboardından temizlik işine alanın verilmesinden el broşürüne kadar bütün yardımı da Edirne Belediyesi yapmıştır. Edirne’de yaşayan herkes hatırlayacaktır bütün afişlerde de Edirne Belediyesi’nin logosu ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası’nın logosu da koyulmuştu. Bence burada önemli olan kadınlara ne kadar fayda sağlandığı ve ne kadar geri dönüş yapıldığıdır. Konu böyle olunca Ertuğrul Tanrıkulu ile konuştum. Hakikaten güzel işler yapıyorlar ve güzel çalışmalar geliyor. Çok daha temiz, titiz ve planlamalı bir şekilde kadınların da el emeklerini rahatlıkla satabilecekleri bir Pazar haline gelecek. Ama sanki bu güne kadar bu işin içinde Edirne Belediyesi hiç yokmuş şimdi sanki projeyi almış imajı yaratmak da çok üzücü. Çünkü ilk zamanların başlarında o proje için birlikte çok emek harcadık. Recep Başkanım da bu sürecin içindeydi ve hala da içinde. Bu şekilde lanse edilmesi benim için de çok üzücü oldu. Elmas başkanın emeği olduğu kadar yönetim kurulunda olan birçok arkadaşın da emeği var. Bence önemli olan oradaki kadınların devamlılığı sağlanıyor mu. Oradaki kadınlar buradan para kazanırken ne gibi dönüşler yapılacak buna bakmak lazım. Eminim ki dinlediklerimden sonra kesinlikle titiz, sağlıklı ve hijyenik bir Pazar haline gelecek. Kadınlarımız bu güne kadar kazandığından 2 kat daha fazla para kazanacaklar” dedi.
Kırsalın Doğal Pazarı’nın kurulduğu ilk yıllarda Belediye Meclis Üyesi olan İl Genel Meclis Üyesi Melek Uzgör de belediyenin pazara büyük katkı sağladığını, bugünlerde yaşanan tartışmaları hoş karşılamadığını kaydetti.
Uzgör, “Elmas Aslan’ın kullandığı kelimelerin çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Kim kimin neyini çalıyor. Bu konuya yakinen şahidim. Geçtiğimiz dönemde Edirne Belediyesi meclis üyesi olarak 5 bayan arkadaşımızla beraber görev yapıyorduk. O zaman projenin desteği konusunda hepimiz canla başla destek verdik. Edirne’deki üreten kadınların evlerine destek olmak anlamında yaptığı eylem olduğu için canı gönülden destekledik. Ama konunun bugün bu aşamaya gelmiş olması çok üzücüdür. Bu şekilde diyaloglar hem ilimizi hem de üreten kadınlarımızı üzmektedir. Bu çıkan karmaşa diyaloğunun yaşanmaması gerekiyordu. Vizyon olarak kadınlar olarak hepimiz bir yerde toplanmalıyız” dedi.