Edirne’de, 15’inci yüzyılda Edirne Sarayı’ndan Hasbahçe’ye geçişleri sağlamak amacıyla yapılan Fatih Köprüsü’nün kemer gözleri eriyen kar sularıyla birlikte sürüklenen kütüklerden dolayı yeniden tıkandı. Edirneli tarihçi Altay Bayatlı, köprünün risk altında olduğunu belirtti.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fetih seferinde üzerinden geçtiği ve Edirne Sarayı'ndan Hasbahçe'ye geçişleri sağlamak amacıyla yapılan Fatih Köprüsü'nün kemer gözleri, bölgenin aşırı yağış alması ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasıyla Tunca Nehri'nde yaşanan taşkının getirdiği kütük ve ağaç molozları sebebiyle tıkanmıştı. İl Özel İdare Müdürlüğü ekipleri tarafından köprünün gözleri temizlendi. Ardından geçtiğimiz haftalarda yağan karın da erimesi ile birlikte nehir debisinde yükseliş meydana geldi. Bununla birlikte tarihi köprünün gözlerine yeniden irili ufaklı ağaç molozları taşındı ve ikinci kez tıkanmasına neden oldu.
Edirneli tarihçi Altay Bayatlı, köprünün risk altında olduğunu belirtti.
Bayatlı; “Kütüklerin köprü gözlerinin içerisinde birikmesi doğru değil. Bu köprüye zarar verebilir. Aynı zamanda temizlik sırasında nehrin zeminine çeşitli aletlerin inmemesi gerekiyor. Kütüklerin ciddi bir ağırlığı var ve köprüye baskı uyguluyorlar. Bu baskı sonucunda da köprünün zarar görmesi çok olası. Burası Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan, Osmanlı'nın erken dönemine tekabül eden bir köprü. İstanbul alınmadan önce Fatih, Edirne'de ikamet etmiştir. Bu sarayda yaşamıştır. Sarayı geliştirirken, İstanbul'u da aldıktan sonra iki sarayı daha da büyüterek, imar etmiştir. Bu köprünün değeri çok büyük” dedi.