Edirne’de trafiği rahatlatmak ve toplu taşıma araçlarının kullanılmasını teşvik için tercihli yol uygulaması gündemde. İl Genel Meclisini ziyaret eden Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik, Edirne’de mutlaka tercihli yol sisteminin yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu hem toplu taşımayı hızlandıracak hem de trafik yoğunluğunu azaltacaktır” dedi. Giyik ayrıca durak mesafelerinin yakınlığının toplu taşımayı yavaşlattığını, kasis yerine yaya geçitlerinin olması gerektiğini söyledi.
Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik, İl Genel Meclisi’ni ziyaret etti. Meclis Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun toplu ulaşım araçlarına yönelik tercihli yol sistemi hakkında hazırladığı raporun görüşülmesi nedeniyle meclisi ziyaret eden Giyik, burada yaptığı konuşmada tercihli yol sisteminin Edirne’de mutlaka yapılması gerektiğini kaydetti. Giyik, tercihli yol sisteminin hem toplu taşımayı hızlandıracağını, hem de trafik yoğunluğunu azaltacağını söyledi.
Giyik, “Tercihli yol, toplu taşımada olmazsa olmaz hale geldi. Özellikle büyük şehirlerde tercihli yol olmazsa toplu taşıma yapamıyorsunuz. Edirne’de 8-9.30 arası, akşamüzeri de 16.30 ile 18.00 arası olabilir. E-5 üzerinde bankalardan Olin kavşağına kadar yapılabilir.
Bize sorulduğunda Edirne’de tercihli yol olmazsa olmaz. Bu hem toplu taşımayı hızlandıracak hem de trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Özel araçlarını kullanan vatandaşlar çevre yolunu kullanmayı tercih etmiyor. Tercih etseler bu sorunlar yine olmaz” dedi.
ETUS Başkanı Hakan Giyik, yaya geçitleri ile ilgili şoförlere eğitimler verdiklerini belirterek, kasislerin yerine yaya geçidi yapılmasının daha uygun olacağını aktardı.
Giyik, “Çok şikayet alıyoruz. Vatandaş diyor ki sabah bir saat bekledim. O kadar bekleme şansı yok. Toplu taşımayı yavaşlatan en önemli unsurlar ışıklardaki yoğunluk. Kavşaklardaki sıkışıklık, atlambaçlar kasisler. Kasis yerine yaya geçitlerinin olmasını istiyoruz. Yaya geçitleriyle ilgili şu anda şoförlere eğitimler veriyoruz. Her atlambaçın olduğu yerde bir yaya geçidi olsa hem aracımızın arızası anlamında kazancımız olacaktır, hem de orada durmayacağız. Bizi bir durak kadar oyalıyor atlambaçlar.
Durak mesafeleri çok önemli. Daha önce yüz metrede bir duraklar vardı. Şu anda 250 metre. Durak mesafelerinin yakınlığı toplu taşımayı yavaşlatıyor.” dedi.