Pandemi sürecinde kredilerle ayakta kalmaya çalışan küçük esnaf, artık önünü göremez hale geldi. Edirne’nin en hareketli caddelerinden Ayşekadında dükkanların yüzde 80’i kapalı. Açık olan birkaç işyeri ise paket servis hizmetiyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalarla çok sayıda işletmenin faaliyeti durduruldu ya da kısıtlandı. Trakya Üniversitesi Ayşekadın kampüsünün etrafı, daha bir yıl önce öğrencilerle dolup taşıyordu. Edirne’nin en hareketli caddelerinden biri halindeydi. Ancak onlarca işletmenin kısıtlama nedeniyle faaliyeti durduruldu. Bugünlerde sadece birkaç işyeri açık. Onlar da paket servisle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Kampus yakınındaki Pastane sahibi Fulya Sanal, şu anda yüzde 30 kapasite ile çalıştıklarını, üniversitenin 9 aydır kapalı olmasından dolayı işlerinin yüzde 70 oranında azaldığını söyledi.
Sanal, “2 yıldır bu işi yapıyorum. Şu anda yüzde 30 kapasiteyle çalışıyoruz. Pandemiden işlerimiz çok etkilendi. Bulunduğumuz bölge üniversite bölgesi. Üniversite 9 aydır kapalı olduğu için işlerimiz yüzde 70 düşüşte. Şu anda akşam 8’e kadar gel al ve paket servis yapıyoruz. Müşterileri hiçbir şekilde içeride oturtamıyoruz. Dükkanı döndürmekte çok zorlansak da biz unlu mamul olduğumuz için şanslı kesimiz. İkinci kısıtlama bizi ilkine göre daha etkiledi. İlkinde yüreyen bir sistem vardı” dedi.
Zübeyde Hanım Caddesi’nde Çamaşır ve ütü evi sahibi Gülşen Tabak, masrafları çıkartmanın mücadelesini verdiklerini, zor günler geçirdiklerini söyledi.
Tabak, “4 yıldır dükkanımız işletiyoruz. Pandemi döneminde işlerimiz çok iyi değil açıkçası. Edirne memur ve öğrenci kesiminin yaşadığı bir yer. O yüzden çok hareketli değiliz. Bundan çok memnun değiliz. Sadece biz değil bütün esnaf aynı durumda. Dükkanımızın masraflarını karşılamada kafa kafaya diyebiliriz ama çok iyi değiliz” dedi.
Kırtasiyeci Ahmet Özkan, sabırsızlıkla üniversitenin açılmasını beklediklerini kaydetti.
Özkan, “Öğrenciler olmadığı için işlerimiz sıkıntı. Bizim işlerimiz öğrenciye dayalı. Okullarla çok bağlantımız yok. Üniversite öğrencileri olmadığı için sadece günümüzü idare etmeye çalışıyoruz. Masraflarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Sabırsızlıkla üniversitenin açılmasını bekliyoruz” dedi.