9 Ocak 2025
11.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELERGENE’DEKİ KİRLİLİK ÇELTİK VERİMİNİ DÜŞÜRDÜ

ERGENE’DEKİ KİRLİLİK ÇELTİK VERİMİNİ DÜŞÜRDÜ

-

Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 43’üün sağlandığı Edirne’de son yıllarda çeltik üretiminde verim kayıpları yaşanmaya başladı. Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun Çeltik Üretim raporuna göre; çeltik üretimindeki verim kaybının en önemli nedeni Ergene Nehri’ndeki kirlilik.
 

Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun raporu, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin çeltikte verim kaybına neden olduğunu ortaya koydu.

Meclis Başkan vekili Erdoğan Gümülcineli başkanlığında yapılan İl Genel Meclisi’nin bugünkü oturumunda Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun çeltik üretim alanları ile ilgili hazırladığı rapora yer verildi. Meclis Üyeleri arasında da tartışmaya açılan rapora göre Türkiye’nin çeltik üretiminde yüzde 43’ünün sağlandığı Edirne’de son yıllarda verim düşüklüğü yaşandığı belirtildi.

Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, beyaz altın olarak adlandırılan çeltiğin Türkiye’de 1 milyon 200 bin dönüm alanda ekiminin yapıldığını, bu ekimin en büyük payının 500 bin dönüm alanla Edirne ve ilçeleri olduğunu açıkladı. Sarıgül, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin son yıllarda çeltikte verim kayıplarına neden olduğunu söyledi.

Komisyon raporunun ardından çeltik üretimi ve tarımsal sorunlar, meclis üyeleri arasında tartışmaya açıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, Çeltik veriminde Ak Parti iktidarıyla artış yaşandığına dikkat çekti.

Akbulut, “2005 yılından önce bu rakamlar 300-500 kilolarda kalıyordu. Bu kilolardan tonlara gelmişiz. Bu da tarımsal anlamda önemli çalışmaların getirisi olarak ifade etmek gerekiyor.

İcarlarda da patlama var. 2 bin liraya kadar dekar başı, akıl alacak gibi değil. Bir dönüm bin 500- 2 bin liraya kadar” dedi.

CHP İpsala İl Genel Meclis Üyesi İsmail Aliş, “çeltik destekleri çıktığından beri 10 kuruş. Üretici bu desteklerin arttırılması gerekiyor. vakıfların İpsala bölgesindeki çeltik arazileri bile 2 bin liraya gidiyor. Vatandaş ne yapsın” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç, Ergenenin kirlilikten kurtarılması gerektiğini belirtti. Kılıç’ın sözleri, Ak Parti grubunda tartışma yarattı.

Kılıç, “500 bin dönüm çeltik alanının Edirne’de ekildiğini öğrendik. Yüzde 40’ı Edirne sınırları içinde ekilmektedir. Ekilir alanların arttırılması gerekiyor. Hamzadere barajının nakil kanallarının bir an önce tamamlanmasında fayda var. Bu tamamen biterse çeltik ekip sahası daha da gelişecek.

Raporda Ergenedeki kirlilikten dolayı Uzunköprü’deki ekim alanında kalitenin düştüğün altı çizildi. Bunun yıllardır kahrını çekiyoruz. Sebebi şuydu buydu, bunun bir an önce artık çözülmesi gerekiyor. Milletvekilleri bunun takipçisi oldu.

2002’den beri iktidarsınız. 20 senedir iktidardasınız. Ergenenin kirliliğini bas bas bağırılıyor. Yarın dünya çevre günü. Bu konular yine gündeme gelecek. Edirne’nin bunlardan kurtulması lazım. Gereğini yapın” dedi.

Secaattin Uyur, “sezon yaklaşırken çiftçinin para kazanamadığından demirin civatanın pahalı olduğundan bahsediyoruz. Geçen yıl bin lira olan icarlar bu yıl 2 bin 300 liraya çıkmış. Buğdayda verim de iyi olursa bizim kuraktaki yerlerin fiyatı ne olacak onu merak ediyorum. Böyle giderse bu icarlar ciddi şekilde çiftçinin belini bükecek” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut,

“Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı yapılmadı edilmedi geç kalındı diyorsunuz. CHP’liler daha önce Çakmak barajının olduğu yere hayvan sulama göleti düşünmüşler. Biz Türkiye’nin GAP’ı olarak değerlendiriyoruz. Fiziki olarak bitti. Meriç’in suyunu iletim kanalı ile Ergeneye akıtıyoruz. Sulama noktasında çeltik üreticisi sıkıntı yaşamıyor. Uzunköprü şehir merkezinin üç noktadan hala kanalizasyon ve atık suları arıtmaya bağlanmadı Ergene’ye akıyor” dedi.

Önder Cin, “Üretmek sevdadır. Çiftçinin içini yararsanız 40 tane sene çıkar. Buğdayda bir dönümde 604 lira kazanıyorsunuz dediniz.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side