4 Ocak 2025
9.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELEREN: BETON ÜRETİM TESİSİNİN YERİ YANLIŞTIR

EREN: BETON ÜRETİM TESİSİNİN YERİ YANLIŞTIR

-

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Edirne Kent Konseyi, Meriç Nehri kıyısına yapılan beton üretim tesisinin yerinin yanlış olduğunu açıkladı. Üretimin yapıldığı Öz Meriç Kum Tesisleri önünde açıklama yapan Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararına karşı dava süreci başlattıklarını söyleyerek, “nehirlerimizin hava koridoru olan yeşil alanlarımızın doğal haliyle korunması adına telafisi mümkün olmayacak sonuçlar yaşanmadan bu projeden vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.
 

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Kent Konseyi üyeleri, Meriç Nehri kıyısına yapılan hazır beton ve kilit parke taşı üretim tesisine karşı, basın açıklaması yaptı. Tesisin yerinin yanlış olduğunu, insan sağlığına ve nehir çevresindeki canlılara zarar vereceğini belirten Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, tesisin oluşturacağı toz ve gürültünün kuş göç yollarını olumsuz etkileyeceğini, projeden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Eren, “Özmeriç Kum Tesisleri’nin onlarca kat artışı ve ilave kat beton santralleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevreye hiçbir zararı yoktur yani ÇED’e gerek yoktur kararı çıkmıştır. Kentimizin geleceği, insanımızın sağlığı ve Meriç Nehri çevresindeki canlı yaşamını savunmak üzere bu karara karşı çıkmak üzere dava açtığımızı duyurmak için buradayız.

Meriç Nehri’nden son 15 yıldır yapılan ticari amaçlı kum çıkarmanın doğal yatak formunu değiştirmesi sonucunda aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinin değiştiği yer altı suyunun dolaşımını da olumsuz etkileyeceği bilim insanlarınca raporlanmıştır. Ayrıca açılan geniş boyutlu çukurlar, tonlarca dökülecek malzeme yığınları, tahrip edilmiş araziler doğal görüntüyü bozarak Meriç Nehri’ni spor amaçlı ve halkın kullanımını engelleyecektir. Nitekim bu faaliyetlerden sonra Karaağaç semtindeki su kuyularının derine indiği tarım yapmanın zorlaştığı görülmüştür. Meriç Nehri çevresinde 72 çeşit kuş türü vardır ve bunun 38 tanesi nehir ve yakın çevresinde üremektedir. Bu tesisten oluşacak toz ve gürültünün kuş popülasyonunu ve kuş göç yolunu olumsuz etkileyeceği bilim insanlarının tespitleri arasındadır.

Beton üretim tesisin yeri yanlıştır. Bu proje için her alandan bilimsel verilerle desteklenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu yanlış kararına karşı dava sürecimizi başlatmış bulunmaktayız. Edirne’mizin can damarı olan nehirlerimizin hava koridoru olan yeşil alanlarımızın doğal haliyle korunması adına telafisi mümkün olmayacak sonuçlar yaşanmadan bu projeden vazgeçilmesi kentlilerin acil talebidir” dedi.

Öz Meriç Kum ve Madencilik İşletmeciliğin sorumlusu ve Edirne Nakliyattın ortaklarından Ahmet Yılmaz ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada nehire dört adet santral kurulacağı ve ekolojik dengenin bozulacağı yönündeki iddiaların yanlış olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Burada ki çalışmamız, nehirde ki kumu çıkarıp kullanılabilir hale getirmek ve kaliteli bir kum olarak inşaatlara sevk etmek.

İşletmemiz 2000 yılında faaliyete girdi ara ara duraksamalar olsa da 2009 yılından sonra çalışmalarımız hızlandı. Günlük kum çıkartma kapasitemiz 2500-3000 bin ton civarında bir kum çıkartıyoruz. Piyasalar durgun olduğu için talepler az. Şuan devlet demir yollarında ki çalışmadan dolayı İstanbul’a kum gönderme  kapasitemiz düştü ama yine gönderiyoruz.

Bu santrali kurmamızın amacı da, ocak içerinden yollara kamyonların çıkmasını önlemek,nakliye mesafesini azaltmak. Kaliteli ucuz kilit parke taşı üretip Trakya’nın köylerine sunmak. Biz 15 kurumun görüşlerini aldık santralin yeri ile ilgili. Burada 4 tane santral kuracağımız beyan ediliyor. Biz buraya 4 santral kurmuyoruz. Her ürün için bir santral şartı koşuyorlar, bizde bunu yerine getirmek için ÇED raporumuzda bunu belirtmek zorundayız. Kurduğumuz ve kuracağımız santralde bu zaten. Buna artı olarak bir santral kurulacak durum yok.

Nehir taşkınında nehir içerisinde eski fotoğraflara, uydu görüntülere bakarsanız şuan kurduğumuz santrallin alanı bir bataklık. Taşkına engel oluşturacak bir alandı. Biz bu bataklığı kaldırarak kullanılabilir duruma getirdik ve kurduğumuz tesiste de 50-60 kişiye iş sahası oluşturduk.

Bunlar kolay yapılan işler değil. Nehirde ki çalışmalarla ilgili farklı yorumlar yapılıyor. Nehire 4 tane santralin kurulduğunu ve Edirne’de ekolojik dengeyiz bozacağımızı beyan ediliyor. Burada Edirne’ye en büyük katkı saplayan firma olarak çalıma yapıyoruz. Senelik 500-600 bin ton çıkarttığımız kumu taşkını önleme amaçlı çıkartıyoruz aynı zamanda.  Projemiz Taşkın koruma olarak geçiyor. Biz bu çalışmayı 10-12 yıldır sürdürüyoruz ve hiçbir yerden de şikayet sorun almadık” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side