Edirne’de çiftçiler hububat ekimi öncesinde tarlalarında hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak son yıllarda artan girdi maliyetleri çiftçinin belini büküyor. Yıldırım semtinde tarla hazırlığı yapan çiftçi Abdullah Sancakçavuşu, her yıl çeltik ektiği tarlasını bu yıl buğday için hazırladığını söyleyerek, “sulama yaparken elektrik kullanıyorum, bu da çok maliyetli oluyor. Çeltik yerine buğday ekmeye karar verdim” dedi.
Edirne’de çiftçiler, hububat ekimi öncesinde tarlalarında hazırlıklarını sürdürüyor. Mazotu, gübresi, elektriği derken tarlayı daha ekmeden kara kara düşünüyor çiftçi.
Yıldırım semtinde tarla hazırlığı yapan çiftçi Abdullah Sancakçavuşu, yeterli yağış olmadığından dolayı ekimin Kasım ayına sarkabileceğini söyledi.
Ekim hazırlığı yaparken, çiftçinin sorunlarını da gündeme getiren Sancakçavuşu, girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını, çiftçilik yapmanın artık daha zor hale geldiğini anlattı.
Sancakçavuşu, “Edirne’nin Yıldırım Mahallesinde ikamet ediyorum. Çiftçiliğimde burada. 43 yaşındayım. 10 yaşından beri çiftçilikle uğraşıyorum.
2019-2020 yılının buğday ekimine hazırlık yapıyoruz. Bu sene hava şartlarımız çok kurak gidiyor. Edirne bölgesi olarak yeterli yağışı alamadık ekim için. O yüzden kasım ayına sarkmasını düşünüyoruz.
Çiftçi ürünü para yapmıyor. Ürünü çok değerli satamıyor ama girdilerimiz aşırı yükseldi. Örneğin ağustos krizinden sonra dövizin artmasından dolayı bütün ürünlere zam geldi. Gübremizi 1200 liraya alırken 2000 liraya almaya başladık. İlaçlarımız da aynı dövize bağlı olduğu için girdilerimiz çok yükseldi. Geçen sene 1350 civarında verdik buğdaylarımızı bu yıl yine aynı fiyata verdik ama girdilerimiz yükseldi. Bundan sonraki senelerde de çifçinin para yapmayacağına inanıyoruz.
Ayrı zamanda ben çeltik üreticiliği de yapıyorum. Geçen sene bu dönemlerde çeltiğimizi bitirmiştik. 3500 liraya satmıştık bu senede aynı fiyattık sattık ama girdilerimiz çok arttı. Sulama yaparken elektrik kullanıyorum. Son faturam %45 zam geldi. 3200 lira gelen elektrik faturam 6100 lira gelmeye başladı. Yani çiftçi çok durumda. Bir çıkış arıyor. Çifçilere devletimiz biraz daha desteklemesi gerekiyor. Desteklemeler yetmiyor. Traktörün bugün ki yakıtı 250 litre mazot 6bin 500lirayla çarptığınızda bugünkü benim her traktöre koyacağım mazot miktarı. Şartlarımız çok ağırlaştı.
Bu sene çeltik ektiğim yere buğday ekeceğim. Çeltiğin maliyeti çok yüksek elektrik faturaları yüksek o yüzden burada ki haşatımı daha az maliyetli buğday ürününe çevirmeye karar verdim” dedi.