Edirne’nin 26 milyon metreküp su açığı var. Kuraklık böyle giderse Edirne’yi ve Trakya bölgesini gelecekte büyük su sıkıntısı bekliyor. İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun raporuna göre; sanayinin yer altı suyunu kullanmasının bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi halde Edirne ve köyleri yakın gelecekte büyük su sorunu ile karşı karşıya kalacak.
İl Genel Meclisi’nin bugünkü oturumunda Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Edirne’nin yer altı ve yerüstü su kaynaklarıyla ilgili raporunu sundu.
Gümülcineli, kış ayının kurak geçmesinden dolayı Edirne’nin 26 milyon metreküp su açığı olduğunu söyledi.
Komisyon Başkanı Gümilcineli, önceleri yaz ayalarında yapılan yağmur dualarının artık kış mevsiminin ortasında yapılmaya başlandığına dikkat çekerek, Trakya’nın su fakiri olduğunu, bunun da gelecekte ciddi anlamda su sorununu gündeme getireceğini ifade etti.
Gümülcineli, “ Trakya yeraltı sularımız sorumluluk sahamızda 376 milyon metreküplük su rezervinin bulunduğu Devlet Su işleri Kaynaklarına göre tespiti yapılmıştır. Bu miktarın Meriç, Havlu, Uzunköprü havzasında da yer altı sularında düşümler olduğu ancak Çorlu'daki yapılan araştırmalara göre 26 milyon metreküplük bir açığın olduğu tespit edilmiştir. Trakya'nın yıllardır bilmeyen sorunu Ergene Nehrinin en kirli su derecelendirilmesi 4. Sınıfa ulaşmasında büyük payı olan sanayi işletmelerinin kullandıkları yer altı suları ile Ergene Havzasını kurutmak üzere oldukları DSİ’nin TBMM ' ye sunduğu raporda ortaya çıkmıştır. Son 40 yılda 60 metrenin üzerinde seviye düşümü yaşanan havzada sanayinin bir an önce yer altı suyunu kullanmayı bırakması gerekmektedir. Bunun önüne geçilmezse çekilen su kadar yerine gelmediği için gittikçe statik seviyelerde düşümler olacaktır. Yer altından çekilen suyun yerine besleme ve yağışlarda yeterli miktarda su gelmediği için kritik seviyelerde düşümler yaşandığı tespit edilmektedir. Bugün 60 metre yarın 90 metre öbür gün 100 metre olacak yapılan sondajlarda 150-200 metre derinliklerde ancak suya ulaşabiliyoruz. Sanayinin yeraltı suyu kullanmasının ivedilikle önün geçilmesi gerekmektedir. Çünkü bu suyu sanayi bedava kullanıyor. Alternatif olarak göletlerden yüzey sularından barajlardan su temin etmek daha doğal. Yer altı suyunu da bu şekilde korumuş oluruz ve bu su seviyeleri de böyle düşmez. Su kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma zorunluluğumuz vardır. Çünkü su hayattır” dedi.