Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne’nin koronavirüs risk haritasında “çok yüksek riskli grupta yer aldığını söyleyerek, “Eğer komşu illerde hareketlilik devam ederse komşu illerdeki turuncu rengin de kırmızıya döneceği anlamına gelmektedir. İpsala’da karantinaya alınma konusunda son derece geç kalınmıştır” dedi.
Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Tabip Odası lokalinde gazetecilerle bir araya gelerek, pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Altun, Edirne’nin koronavirüs risk haritasında “çok yüksek riskli” (kırmızı) grupta yer aldığını belirterek, komşu illerle seyahat kısıtlamasını gündeme getirdi.
Altun, “Son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranı düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır %5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır.
İllerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk durumlarındaki değişimler izlenmeli, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılmalı, toplumla mutlaka paylaşılmalı ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
İller arası hareketlilik/geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Altun, İpsala’da vaka sayılarında ciddi artışa dikkat çekerek, karantina konusunda geç kalındığını, bunun da vaka sayılarını arttırdığını kaydetti. Altun ayrıca, Edirne’de aşılama oranının yüzde 17 civarında olduğunu söyledi.
Altun, “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan İllere Göre Risk Durumu (20-26 Şubat 2021) haritasında mavi ile gösterilen ve normalleşmeye geçilen doğu ve güneydoğu illerimizden Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Iğdır’ın nüfusu Edirne’nin nüfusundan düşüktür. Muş ilinin nüfusu Edirne’nin nüfusuna benzerdir. Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Van, Ağrı illerinin nüfusları Edirne’nin nüfusundan çok daha fazladır. Ancak bu illerden yalnızca Diyarbakır 92 bin aşılama ile Edirne’nin önündedir. Bu illerimizde ve aşılama oranının düşük olduğu tüm illerde nedeni bir an önce belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde, toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla başetmek sorun olacaktır” dedi.