Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılması halinde Edirne’nin de ciddi şekilde etkileneceği öne sürülüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmesi gerektiğini söyleyerek, “İmar afları yasaklanmalı, İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmeli ve bu yapılar incelenmelidir” dedi.
İzmir’de meydana gelen depremin ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Edirne için de uyarılarda bulundu. İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Edirne Mimarlar Odası’nda yaptığı basın açıklamasında alınması gereken önlemleri aktardı.
Kuzey Anadolu Fay hattının Edirne sınırlarına Saroz Körfezi içerisinde yer alan Ganos Segmenti ile Saros kıyılarına yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer aldığını söyleyen Eren, Marmara Denizi içerisinde beklenen büyük depremin Edirne sınırlarına uzaklığının ise yaklaşık 80 kilometre olduğunu ifade etti.
Son birkaç yıl içinde Havsa, Lalapaşa , Keşan, İpsala ilçelerinde küçük ölçekli depremler olduğunun altını çizen Eren, uzmanlar tarafından Edirne’nin yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmasından Edirne’nin de ciddi şekilde etkileneceğinin öne sürüldüğünü kaydetti.
Eren, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından hazırlanan raporda vurgulanan önerileri hatırlattı.
Eren, “Yer seçiminden başlayarak imar planlarının afet riskine göre hazırlanması önem arz etmektedir. İçinde yaşadığımız binaların tasarım, inşaa, denetim ve bakım süreçlerinin rant amaçlı yaklaşımlarla sürdürülmesi, depremlerin yıkıcı sonuçlarla karşımıza çıkmasına neden olmaktadır.
Yapı tasarım, üretim ve denetim süreçlerinde TMMOB’a bağlı meslek odalarını devre dışı bırakan uygulamalara son verilmelidir. Odaların mesleki denetim faaliyetleri üzerine konulan engeller kaldırılmalı, Yerel Yönetimler bu konuda üzerlerine düşenleri eksiksiz yerine getirmelidir.
Depreme dayanıklı yerleşim alanları ve yapılar tasarlamanın, üretmenin, deprem hasarları ve can kayıplarının azaltılmasının bilinen tek yolu, mühendis, mimar ve şehir plancılığı hizmetlerinin eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır.
Bu çerçevede; Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmelidir. İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmeli, bu yapılar incelenmelidir.
Mevcut yapı denetim sistemi, zeminle ilgili mühendislik çalışmalarının arazi denetimlerini yerinde yapılmasını da kapsamalıdır. Denetim yoksa yıkım var.
“Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır.
Mevcut yapıların incelenmesinde yetkili denetim kuruluşlarının, mimar mühendis odalarının ve uzmanların katılımı mutlaka olmalı ve başta Hastaneler, Okullar ve Kamu binaları olmak üzere kentimizdeki tüm yapılar incelenmelidir. Kaçak, imara aykırı ve deprem riski içeren yapılar tespit edilerek il genelinde bir envanter çalışması yapılmalı ve bu yapıların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması sağlanmalıdır” dedi.