9 Ocak 2025
11.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELEDİRNELİ MÜHENDİSİN BÜYÜK BAŞARISI

EDİRNELİ MÜHENDİSİN BÜYÜK BAŞARISI

-

Edirne’de yaşayan Makine Mühendisi Ulaş Kaya, Yıldırım’daki evlerinin bahçesinde bulunan atölyesinde ürettiği Tıbbi Atık Bertaraf Makinelerini dünyaya pazarlıyor. Bir taraftan da yüksek lisans yapan Genç Mühendis, TÜBİTAK desteği ile giriştiği işte birçok dünya ülkesine ürettiği makineleri pazarlamayı başardı. “Mühendis olduğumda böyle bir hayalim yoktu” diyen Kaya, yurt dışından gelen iş tekliflerini kabul etmeyerek Edirne’de üretmeye devam edeceğini söyledi.
 

Edirne’nin Yıldırım semtinde yaşayan 40 yaşındaki Makine Mühendisi Ulaş Kaya, evinin bahçesinde buluna hububat ambarını atölyeye çevirerek ürettiği Tıbbi Atık Bertaraf Makinelerini dünyaya pazarlıyor.

Kaya’nın makine üretim fikri, 2011 yılında bir tesisin otomasyon ve bilgisayar yazılımının bozulmasından dolayı gittiği Elazığ’da tanıştığı yabancı iş adamlarının makineyi yapıp yapamayacaklarını sormasıyla başladı.

Kaya, “Tıbbi atık sterilizasyon cihazlarını üretiyoruz.  2011’de bu işe başladım. Elazığ’da yapılan bir tesisin otomasyon ve bilgisayar yazılımının bozulmasından dolayı tanıştığımız iş adamları, bu cihazı yapıp yapamayacağımızı sordular bize. Önce gidip makineyi inceledik, kar marjının yüksek olduğunu gördüm ve yapabileceğimize karar verdim. Bu arada ODTÜ’de Havacılık Uzay mühendisliğinde yüksek lisans yapıyordum. Bir ay boyunca Elazığ’da kaldık ve makineyi yaptık. Elimizde bulunan bir miktar kaynakla makineyi yapmaya giriştik fakat tamamlayamadık parçaları çok pahalı olduğu için. Tübitak arge ivonasyon destekleri var. Başvurduğumuz proje kabul edildi ve iki senede makineyi tamamladık. Belgelendirmesini Alman muayene kuruluşlarına yaptırdık ve ilk makinemizi Romanya’ya ihraç ettik. Daha sonra Moldova, Birleşmiş Milletler, Almanya, Amerikan firmalarına üretim yapmaya başladık” dedi.

 Yıldırım’da çiftçi bir ailenin oğlu olan Kaya, kendilerine ait evin bahçesindeki atölyesinde üretimini yaptığı Tıbbi Atık Bertaraf Makinesi’nin şu anda Türkiye’de sadece üç firma tarafından üretiminin yapıldığını aktardı.

Kaya, “Bu makine sterilizasyon makinesi, ama farklı olarak üzerinde parçalayıcılar var. Öncelikle atıkları küçük parçalara ayırıyor, ardından sterilizasyon işlemi yapıp vakum pompası ile kurutuyor ve evsel atık haline dönüştürüyor.

Türkiye’de bu makineyi yapan üç firma var. Satın alan firmalar global çevre teknolojileri işleriyle uğraşan firmalar ve belediyeler. Herkesin alma yetkisi yok bu makineleri.

Pandemi döneminde atık miktarları arttı, dolayısıyla bizim de sattığımız makinelerin kapasitelerini yükseltmeye yönelik baskı oldu” dedi.

Mühendis olduğunda böyle bir hayali olmadığını söyleyen Kaya, kurduğu beş kişilik ekiple üretimini yaptıklarını makineleri, çeşitli ülkelerin belediye ve çevre teknoloji firmalarına 140 bin Euro’ya satışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kaya, “Kimsenin yapamadığı bir şeyi yapmak güzel bir duygu ama ağır bir iş. İnsanın hayatından çalan bir iş. Çok çalışmak gerekiyor. En az 10 sene arge deneyiminizin olması gerekiyor. Atölyenin olduğu bina daha önce hububat ambarı olarak kullanılmıştı” dedi.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side