Edirneli iki başarılı girişimci, mekanik ventilatör olarak da adlandırılan suni solunum cihazı üretti. Pandemi sürecinde yoğun talebin olduğu solunum cihazlarını üreten girişimciler, ürettikleri mekanik ventilatörleri dünyaya pazarlamayı hedefliyor. Biyomedikal Mühendisi 29 yaşındaki Cem Yakut, şu anda Edirne’de cihaz üretimini sadece kendilerinin yaptığını açıkladı.
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sürecinde Edirneli iki başarılı girişimci, en çok ihtiyaç duyulan suni solunum cihazlarının üretimini gerçekleştirdi. Biyomedikal Mühendisi Cem Yakut ile İnşaat Mühendisi Kenan Özgören’in ortak çalışması sonucu üretilen solunum cihazları, şimdi dünya pazarında da yer bulmaya hazırlanıyor.
Genç Mühendis Cem Yakut, pandemi sürecinde kullanımı kolay acil durum ventilatörleri geliştirdiklerini belirterek, cihazın evde solunum desteği duyan hastalar için de kullanılabileceğini söyledi.
Yakut, “bu pandemi sürecinde mekanik ventilatörlerin aslından yola çıkarak acil durum ventilatörü geliştirdik. Bu acil durum ventilatörün olma sebebi kullanımı çok daha kolay ve direkt ambu prensibine dayanan 4 nokta hız ayarı mevcut çocuk solunumu ihtiyaç durumunda da kullanılabiliyor ve yetişkinlerde de kullanılabiliyor. 50 milli litre ile bin milli litre arasında akciğer kapasitesine göre çalışabiliyor. Şuan hastalarda dakikada 12 ile 24 nefes arasında çalışabiliyor. Kendi şarj sistemi var. Bu şarj elektrik olmayan bir yerde 2 buçuk saat kadar kullanılabiliyor. Bu cihaz ambulans sisteminde tüp oksijenlere bağlanabiliyor yada direk hastanenin sabit oksijen kaynağına bağlanabiliyor.
Evde solunum desteği duyan hastalar için hastanede nasıl destek sağlanıyorsa evde de öyle destek sağlıyor şuanda. Bu korona sürecinde herkes bir şeyler yapmaya çalıştı ama herkes her işi yapamayacağı gibi bizde kendi alanımız olan biyomedikal alanında bu işi yapmak istedik. Şuan cihaz üzerinde testlerimiz devam ediyor, kutusu ve tasarımı her cihaza her kişiye uyumlu olacak. Bu ayın sonuna kadar tamamlanmış olacak ve gerekli olan belgeleri alınarak satış fiyatı belirleyeceğiz. Şuan Edirne’de benden başka üretim yapan yok” dedi.
İnşaat Mühendisi Kenan Özgören, çelik üzerine 2 bin 500 sayfalık ansiklopedi hazırladığını, 35 patentli ürünü bulunduğunu belirtti. Solunum cihazı olarak mekanik ventilatör yaptıklarını anlatan Özgören, hiçbir yerden destek almadan kendi imkanlarıyla şu anda ayda bin adet üretim yapabilecek kapasitede olduklarını söyledi.
Özgören, “Solunum cihazı olarak, mekanik ventilatörü yaptık. Şuan üretimini Edirne’de yapıyoruz. Şuan ki kapasitemiz ayda bin adet üretebilecek gibi kendimizi donattık. Şuan yetki belgelerini bekliyoruz o belgeler geldiğinde üretim yapacağız. Bu cihaz standart bir cihaz solunum rahatsızlığı şikayeti çeken insanların kullandığı bir cihaz. Türkiye’de imal edilmiyordu bunlar. Bu koronavirüs sürecinde bunların imalatı gerektiğini yurt dışından değil de artık kendimizin imal etmesi kanaatine girdik, kendi şahsi sermayemizle bunları ürettik. Hiçbir yerden destek almıyoruz. Her şeyinde kendi bütçemizden ortaya çıkardık. Türkiye’de bunu çıkaran birinci veya ikinci kişi biziz şuan. Şuan Edirne’nin en iyi çıkardığı mühendis kardeşimiz Cem Yakutla birlikte üretiyoruz. Biz bunun dışında medikal üzerine 6-7 çeşit daha cihazım var. Sağlık Bakanlığı ile de sürekli iletişim halindeyiz, biz onlara gerekli bilgileri destekleri verdik artık kendileri bilir. Şuanda bizim yurt dışı bağlantılarımız daha güçlü. Guetemala’dan ve İran’dan bağlantılarımız var onlar isterse 15 gün için ihracat pozisyonuna geleceğiz. Şuan hedefimiz dünyaya ihracat yapabilmek, ülkemize döviz kazandırmak ve bu işlerin ülkemizde de yapılabileceğini göstermek. Türk insanın ne kadar zeki olduğunu ve çaresizlik içinde neleri imal edebileceğini göstermek için yaptık. Seri üretime geçtiğimizde hedefimiz ayda bin adet üretmek” dedi.