Edirne Valiliği tarafından Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi olarak yeniden işlevlendirilen Deveci Han Kültür Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Edirne Valisi Ekrem Canalp, göreve başlandığında Deveci Han Kültür Merkezi ve Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı’nın restore edilmesine rağmen istenildiği şekilde işlendirilmemesini şaşkınlıkla karşıladığını hatırlattı. Canalp, 550 yıllık yapı olan Devici Han Kültür Merkezi’nin Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi olarak kentin kültürüne ve turizmine hizmet edeceğini söyledi.
Deveci Han Kültür Merkezi, Edirne Valisi Ekrem Canalp’in desteği ve eşi Dr. Ayten Canalp’in öncülüğünde Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi olarak yeniden işlevlendirildi. İçinde aynalı süpürge, çini, Edirnekari, Saray mutfağı gibi atölyelerin bulunduğu tarihi mekan, kentin kültürüne ve turizmine hizmet edecek.
Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi olarak düzenlenen Deveci Kültür Merkezi’nin açılış törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Eşi Dr. Ayten Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ak Parti Milletvekili Fatma Aksal’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılış programında Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Balkan Halk Dansları topluluğu gösteri sundu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programda konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, kentte göreve başladığında yaşadığı iki şoku anlattı.
Canalp, “ Edirne’de görev yaptığım süre içinde yaşadığım iki şoktan bahsetmek isterim. Bu iki şoktan birisi büyük şok, diğer küçük şok. Büyük şok Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı gördüğüm şoktu. Gerçekten muhteşem eser, iki defa restorasyona uğramış, istenilen şekilde işlevlendirilememiş ve boş kalmış mekandı. O zamanki il Kültür Turizm Müdürü Ahmet Bey’e şöyle söylediğimi hatırlıyorum; Ahmet Bey böylesi muhteşem mekanı İstanbul’da dahi görmedim. Bu kadar muhteşem mekan Edirne’de var doya doya kullanmamız gerekiyor. O muhteşem mekanın şu anda 3 ana parçadan oluşan bir parçasının Devlet Tiyatrosu haline getirdik. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı müzeler haline de getiriyoruz.
Yaşamış olduğum küçük şok Devecihan’la ilgilidir. Bu mekana ilk defa ben il koordinasyon toplantısı vesileyle geldim. Burası muhteşem bir eser. 550 yıllık her şeyiyle tarih kokan ve Edirne’nin turizmine en iyi şekilde hizmet edebilecek bir eser.
Burada bu mekanın içinde var olacak olan atölyeler bizlere Edirne’nin kültürüne ve turizmine ne şekilde hizmet edebileceğinin ip uçlarını verecektir. Bunlardan bir tanesi ıstahat atölyesi, diğeri aynalı süpürge atölyesi, çini işlemeciliği atölyesi, mis sabunu yapım atölyesi, kalem kağıt ve nakkaş atölyesi, Edirne Kari atölyesi, Saray Mutfağı atölyesi, sepet örücülüğü atölyesi, saraciye ve çarıkcılık atölyesi olacak. Edirne demek geçmişine sahip çıkmak demektir” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Osmanlı döneminde cezaevi olarak kullanılan Deveci Han’ın şimdi turistik bir destinasyon haline geldiğini söyledi.
Gürkan, “Şehrimizin turizm potansiyeline ciddi katkıları olacağına inandığım yeni bin anlayışla yoğrulan Deveci Han merkezimiz, bir zamanlar Osmanlı döneminde cezaevi olarak da kullanılmış bir merkezdir. Zamanın değişen ruhunu yakalamak belki budur. Bir zamanlar cezaevi olarak kullanılan bir alanı şimdi turistik bir destinasyon haline getirmektir. Günü geleceğe taşımak budur. Bu anlamda Valimiz Ekrem Canalp ile değerli eşi Ayten Canalp’e teşekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Edirne Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Fatma Aksal, Edirne’nin Selimiye Cami, tarihi çarşıları ve köprüleriyle mukaddes bir şehir olduğunu kaydetti.
Aksal, “Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Cami ve çarşılarıyla, köprüleriyle tarihi şehri Edirne. Edirne müdafi Şükrüpaşa’nın deyimiyle Şehri Mukaddes Edirne. Bu mukaddes şehrin 99.kurtuluş yıldönümünü yaşadık. Ankara’daki programım nedeniyle aranızda değildim. Kurtuluş günü sebebiyle hemşerilerimi tebrik ediyorum.
Bugün bu güzel mekanı da inşallah sizin hizmetine açıyoruz. Ayten Canalp olmak üzere, Sayın Valimize, il kültür müdürümüze bu güzel mekanın Edirne’ye hizmete açılmasından dolayı hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Deveci Han’ının Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi ile geleneğin gelecekle buluştuğu kültür, sanat, edebiyat, müzik, tiyatro, gastronominin merkezi haline geleceğini söyledi.
Soytürk, “Gelenekten gelen bilgi ve beceriler yaşasın, geleceğin ustaları geleneğin ustalarını görsün, sanatın adabı ve ahiliğin kadim kültürüne halkımız bizzat şahit olsun diye Valimiz Sayın Ekrem CANALP’ ın destekleri ve Hanımefendi Dr. Ayten CANALP’ın öncülüğünde, 15. yy’ın ilk yarısında inşa edilen Deveci Han’ın 21. Yy’da yeniden şehrimizin belleğine yüklenmesi hedefiyle çalışmalara başladık.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Milletimizin güzel sanatlar sevgisini, her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.” sözünden hareketle, Rumeli Kültür Sanat Akademisi olarak yeniden işlevlendirilen Deveci Han; milletimizin eşsiz kültürünün, sanatımızın derinlik ve zenginliğinin , sanatçılarımızın zarafeti, estetiği, bilgi, birikim ve becerisinin, bununla birlikte saray mutfağımızın yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulacağı yeni sahnenin adıdır.
Deveci Han, Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi ile geleneğin gelecekle buluştuğu kültür, sanat, edebiyat, müzik, tiyatro, gastronominin merkezi haline gelecektir.
Bununla birlikte, Deveci Han’ı yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin kültür-sanat zenginliğimizi bir arada görebilecekleri kültür yolu rotasına dahil etmiş olacağız” dedi.
Daha sonra Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi bünyesinde yer alan Tayyip Yılmaz’ın fotoğraflarından oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi.
Açılış programında akademide yer alan ötölyeler ziyeret edildi. programda ayrıca Vali Canalp, eşi Ayten Canalp ile Ak Parti Milletvekili Fatma Aksal, çalışma önlüğü giyerek basın mensuplarına hatıra pozu verdi.