11 Ocak 2025
9.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYEREL‘EDİRNE’DE DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ’

‘EDİRNE’DE DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ’

-

Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, Edirne’nin deprem açısından en riskli bölgesinin Enez olduğunu söyledi. Basın mensuplarına yönelik ilkyardım eğitiminde konuşan Altındal, vatandaşlara ilkyardım öğrenmeleri konusunda çağrıda bulundu.
 

Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) tarafından basın mensuplarına yönelik ilkyardım eğitimi düzenlendi. Afad toplantı salonunda yapılan eğitimde Sağlık Memuru İbrahim Bayır tarafından ilkyardımın önemi konusunda bilgiler verildi.

Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, yaptığı açıklamada ilkyardım eğitimlerinin önemine değinerek, iki gün süren eğitimlere tüm vatandaşların katılmalarını istediklerini kaydetti.

Altındal, “Afetlerden sonra afetzedelerin ilk yardım ihtiyacını komşular, gönüllüler ve profesyonel ekip dışındaki insanlar yapıyor. Büyük bir alana yayıldığı zaman sağlık personelleri acil müdahale durumunda yetersiz kalabiliyor. Bu tür durumlarda ilkyardım durumu ihtiyacı ortaya çıkıyor. Özellikle gönüllülerin ve diğer yardımseverlerin ilkyardımı öğrenip afetlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Buradan ilkyardımı öğrenmeleri için halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Temel basit 2 gün eğitimin ardından 3’üncü gün de sınav yapıyoruz. Bu vesileyle ilk yardımı tüm halkımıza ve Edirne’mize yaymayı hedefliyoruz” dedi.

AFAD Müdürü Ali Altındal, Edirne’nin sınır il olmasından dolayı en önemli acil durum riskinin göç olayları olduğunu, sel olaylarının da risk gurubunda yer aldığını kaydetti. Enez bölgesinin deprem açısından en riskli bölge olduğuna dikkat çeken Altındal, bununla ilgili analiz ve eğitim haritası çıkardıklarını söyledi. Altındal ayrıca kimyasal biyolojik radyoaktif nükleer riske de dikkat çekti.

Altındal, “Edirne dikdörtgen bir yapıya sahip. En güneyinde kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz hat başlıyor. Bu kapsamda Enez bölgesi deprem anlamında daha riskli bölge diyebiliriz. Eski tabirle Enez bölgesi birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bir bölge idi. Bu tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. İvme değerler alıyoruz ve noktasal çalışıyoruz. Gökçetepe bölgesinde çalışma yaptık. Orası dört ivme değerinde. Bu da çok yüksek bir ivme değeridir. Edirne Merkez’e geldiğimiz zaman bu ivme değeri 1’e kadar düşüyor. Enez’in Mayıs ve Eylül ayı nüfusunu göz önüne alırsak Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Heyelan risklerimiz var. Bununla ilgili analiz ve eğim haritasını çıkardık. Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer riski de var. Bununla ilgili de çalışma yaptık. Kuş uçuşu 300 kilometre mesafede birisi Bulgaristan’da birisi Romanya’da olmak üzere 2 adet nükleer santral var. Bu nükleer santraller Çernobil ile aynı yılda yapılmıştır. Eski teknoloji olduğu için riskleri de var. Bulgaristan’daki nükleer santral 2 bin megavat gücündedir. Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Bununla ilgili önlem ve çalışmalar da yapıyoruz. Tatbikat yapmayı düşünüyoruz” dedi.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side