11 Ocak 2025
9.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELEDİRNE’DE DEPREM RİSKİ VAR

EDİRNE’DE DEPREM RİSKİ VAR

-

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal, Edirne’de deprem riski olduğunu söyleyerek, ivme değeri ölçümlerine göre Enez bölgesinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını açıkladı. Altındal, 1999 yılından önce yapılan evlerin mutlaka deprem dayanaklılığının yapılması gerektiğini söyledi.
 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal, İl Genel Meclisi’ni ziyaret ederek, AFAD’ın çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgiler sundu.

 İl Müdürü Altındal, yaptığı açıklamada Edirne’nin sürekli dördüncü derece deprem öblgesinde yer aldığının söylendiğini belirterek, ancak yapılan ivme değeri ölçümlerine göre özellikle Enez Gülçavuş köyünün birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını açıkladı.

  Altındal, “Edirne hep 4. Derece deprem bölgesi olarak adlandırıldı. İhmal edilen bir şey var. Edirne merkez ve Enez Gülçavuş köylerini baz aldık. Gülçavuş köyünü incelediğimiz zaman 0.4 ivme değeri çıkıyor. Merkez 0.18 iken Gülçavuş köyü 0.40. eski tabirle birinci derece deprem bölgesi. Nüfusumuzun yaz döneminde Saros körfezinde tahmini yüz bin üzerinde insan yaşadığını düşünürsek, Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz” dedi.

  

AFAD İl Müdürü Altındal, deprem öldürmez bina öldürür gerçeğini bir kez daha hatırlatarak, özellikle 1999 yılından önce yapılmış binaların depreme dayanıklı olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Altındal, “Bundan 15 yıl önce Konya’da Zümrüt Apartmanı hadisesi yaşandı. Birkaç ay önce de İstanbul Avcılar’da yine bir olay yaşandı. Buralarda olan hadise deprem değildi. Konya’da deprem olmadı, İstanbul’da deprem olmadı binaların çökmesi deprem olmadan gerçekleşti. 1923’ten bu yana depremden dolayı hayatını kaybetmiş kaç kişi vardır dersek, ülke çapında düşündüğümüzde bir elin parmaklarını geçmez. Çünkü bu ölen insanların hiç biri depremden dolayı ölmedi, çarpık binalardan dolayı öldü. Bizim hep söylediğimiz bir şey var. Deprem öldürmez bina öldürür. İkinci el araç alırken bile ekspertize götürüp rapor alıyoruz. Ancak bina alırken ev alırken depreme dayanıklı mı diye bakmıyoruz.

  Özellikle 1999’dan önce yapılmış bir binada oturan vatandaşlarımız mutlaka evlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Binanız sağlamsa ondan sonra afet çantasını konuşalım. Sağlam bir binada oturmuyorsanız istediğiniz kadar afet çantası alın istediğiniz kadar araç alalım burada başarıyı sağlayamayız” dedi.  

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side