Edirne’de 60 bin dekar ayçiçeği ekili alan, köse hastalığı görülmesi üzerine bozuldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede ekilen ayçiçeği tohumunun dayanıklı olmadığı için hastalığa yakalandığını söyleyen Arabacı, tohum firmalarından toleranslı çeşitleri piyasaya sürmemelerini istedi.
Gece ve gündüz arasındaki ısı farkı bu yıl Edirneli ayçiçeği üreticisini üzdü. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede yaklaşık 60 bin dekar ayçiçeği ekili tarım arazisinin köse hastalığından dolayı bozulduğunu açıkladı.
Arabacı, “Edirne’de satılan ayçiçeği tohumuna göre tahmini 60 bin dönüm ayçiçeği ekili alan bozuldu. Tahmini rakam bu. Geceleri serin gündüz sıcak olması, Mart ayında ekimi gerçekleşen ayçiçeğinin gece ve gündüzleri de serin olması hep etken oldu. Tohumun topraktan çıkışı uzun süreyi buldu. Bu süre içinde üzerine yağmur da yağdığı için tohum toprakta daha çok kaldığından dolayı hastalık oluştu. Bu hastalık toprakta uzun süre kalan tohumdan dolayı yaşanan bir hastalık. Dayanıklı çeşit olmadığı için hastalığa yakalandı. Bölgemizde bozulan tarım arazisi 60 bin dönüm civarı bir arazi topluyor”.
Arabacı, Tohum firması yetkililerinden toleranslı çeşitleri piyasaya sürmemelerini beklediklerini söyledi.
Arabacı, “Bizim tohum firma yetkililerinden beklentimiz; toleranslı çeşitleri piyasaya sürmemeleri. Önümüzdeki yıllarda bu tohumları piyasaya sürmeyerek telafi etmeleri. Bizim talebimiz, tohum maliyetinde çiftçiye destek olmaları. Dayanıklı tohum satılmasını tercih ediyoruz. Bakanlığımız da toleranslı çeşitlere izin vermemesini istiyoruz. Bir çuval ayçiçeği tohumunun fiyatı 800 ila bin TL arasında değişiyor. Bir çuval tohum 30 dönüm arazi ekiyor.”