10 Ocak 2025
11.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELEDİRNE KIRMIZISI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

EDİRNE KIRMIZISI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

-

Trakya Üniversitesi, “Edirne Kırmızısı” için önemli bir bilimsel adım attı. Edirne kırmızısı üretiminde kullanılan “rubia tinctorum” bitkisinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması çalışmalarına başlandı.
 

Uluslararası literatürde Fransızca ismi “Rouge d’Andrinople” olarak anılan Edirne Kırmızısı’nı kent kimliğine kazandırmak adına bilimsel, kültürel, sanatsal ve birçok alanda çalışmalar başlatan ve bu doğrultuda “Edirne Kırmızısı Stratejik Planı” oluşturan Trakya Üniversitesi, stratejik planın bir parçası olan “Bilimsel-Akademik” çalışmaların ikincisi için harekete geçti. Trakya Üniversitesi, Edirne Kırmızısı üretiminde kullanılan bir kök boya bitkisi olan Rubia Tinctorum’un Edirne topraklarında yetiştirilerek çoğaltılması adına girişimlerine başladı.

 

Bitkinin yetiştirilerek bahar döneminde çoğaltılması adına hızlı bir şekilde hareket eden Trakya Üniversitesi, 1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına İstanbul’da kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) yetkilileriyle irtibata geçerek bitkinin üniversite bünyesine kazandırılmasını sağladı. Trakya Üniversitesi adına Edirne Kırmızısı çalışmaları yürüten Orkun Akman tarafından alınan Rubia Tinctorum bitkisinin kökleri Trakya Üniversitesi’ne ait seralara ekilerek çoğaltılması adına çalışmalara başlandı.

   Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, nihai hedeflerinin bitkinin Edirne ekonomisine de katkı sunması olduğunu belirtti. Tabakoğlu, Edirne Kırmızısı’nı doğduğu topraklarda yeniden eski parlak günlerine döndürmeyi hedeflediklerini belirterek, “Üniversitemiz tarafından hazırlanan stratejik plan dahilinde bilimsel ve akademik çalışmalarımızdan bir yenisini daha hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Edirne ve civarında yetiştiği bilinen kökboya bitkisinin uygun koşullarda incelenmesi ve çoğaltılması adına Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile güzel bir iş birliğine imza attık. İleriki dönemde bitkinin daha geniş bir araziye yayılması için akademisyenlerimiz ve araştırmacılarla birlikte, Edirne ve çevresinde saha taraması yapacağız. Nihai hedefimiz, Edirne iklimine uygun koşullarda yetiştiği bilinen bu bitkinin tekstil üretiminde kullanılarak Edirne ekonomisine eskiden olduğu gibi katkı sunması. Biz bugün Edirne Kırmızısı için önemli bir adım daha attık. Bu adımın ardından şehrimizin diğer dinamiklerinin de harekete geçmesi gerekiyor. Özellikle tekstil firmaları ve kentteki ilgili meslek kuruluşlarının olayın ticari boyutuna eğilmesi gerekiyor. Yapılacak güzel iş birlikleri sayesinde rengi sadece bilimsel, kültürel ve sanatsal olarak değil, işin ticari boyutunu da düşünerek kent ekonomisine kazandırmalıyız. Trakya Üniversitesi olarak başlattığımız bu stratejik çalışmalar farklı alanlarda artarak devam edecek. Edirne Kırmızısı’nı eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side