Doğal ve iyi tarım uygulaması ürünlerin satışının yapılacağı Edirne Belediyesi Üretici Kadınlar ve Antika Pazarı açıldı. Edirne Belediyesi’nin Gıda Mühendisleri ve Zabıta ekiplerinin denetiminde açılan pazarda organik ve iyi tarım uygulaması ürünler tüketici ile buluştu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, üretici kadınlara seslenerek, “Burası sizin yeriniz. Biz Edirne Belediyesi olarak sizlerin güvenli, hijyenik bir şekilde, sağlıklı bir ortamda ve kazandığınızın tümü akıttığınız emeğin, alın terinin tümünün karşılığını alacak şekilde burasını düzenledik” dedi.
Edirne’nin üretici kadınlarını bir araya getiren ve kadınların ev ekonomisine katkıda bulunmasını sağlayan Kırsalın Doğal Pazarı pandemi nedeniyle kapanmıştı. 1 Haziran’da normalleşmeye geçilmesiyle birlikte Pazar, yenilenen konsepti ile Edirne Belediyesi Üretici Kadınlar ve Antika Pazarı olarak yeniden hizmet vermeye başladı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Pazarı ziyaret ederek burada üretici kadınlar ile buluştu. Pazara gelişinde kadınlar tarafından çiçekle karşılanan Başkan Gürkan, tezgahları dolaşarak üretici kadınlarla sohbet etti.
Edirne Kırmızısı ve beyaz örtüyle kaplanan tezgahlarda çeşitli yiyecek ve el işleri satışa sunulurken, gözlemeler ise vatandaşların dolaştığı Pazar alanı içinde değil, daha temiz ve hijyenik ortamda kapalı mekanda pişirilerek satışa sunuluyor.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı konuşmada pazarda 150 üretici kadının bulunduğunu söyledi.
Gürkan, “ Samimiyetle söylemem gerekirse biz o pazarın açılışına izin verirken, yer tahsis ederken orayla ilgili her türlü tedbiri ve desteği verirken bir tek amacımız vardı; kadınlar para kazansın. Kadınlar emeklerinin karşılığını alsın. Ama şunu hedeflemedik, kadınlar para kazanırken biz başka şeyler kazanalım, demedik. Ve hatırlayın 2 tane temel prensip koymuştum ve bütün kadınlarımıza seslenmiştim. Demiştim ki burada endüstriyel ürün olmayacak, ürettikleriniz olacak, kazandığınız paraları kocalarınıza vermeyeceksiniz demiştim. O 4 yıl içinde gördüm ki kazanılan parayı kocalarına vermeme kısmında bir sorun olmadı. Adamları inlettiniz, kuruş para vermediniz. Ama endüstriyel ürün sokmama, sadece ürettiklerinizi satma konusunda bazı sıkıntılar yaşadık. Ve sonra süreç içinde şunu da gördüm, kadınların ve üreticilerin sahibi yoktur. Herkes bu dünyada insan onuruna yaraşır ve yakışır bir şekilde yaşamak durumundadır. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Kimse, kimsenin efendisi, ağası, paşası değildir. Olamaz da. Hiç kimse kimsenin onuru ve gururu ile oynayamaz rencide edemez. Hakaret edemez, azarlayamaz. Bunlar bizim yaradılışımızdan bu yana karşı olduğumuz şeyler hiç kimse verdiğimiz yetkiler, verdiğimiz güçlerle bunu başkaları üzerinde tahakküm aracı olarak kullanamaz. Canının istediğini alıp, canının istediğini kovamaz. Ancak ve ancak burada konulan kurallara uyulmazsa buradan çıkarılır insanlar. O da hakaret etmeden, kimliğini rencide etmeden” dedi.
Bu pazarın kadınlar üzerinden para kazanılacak bir yer olmadığını belirten Gürkan, “burası bütün Edirnelilerin yeri” dedi.
Gürkan, “Bu pazarda yer alan gerek üretici kadınlarımız, gerekse antikalarını pazara getirip satmak isteyen vatandaşlarımız, bunlar için belediye dahil, şahıslarda dahil hiç kimseye tek kuruş vermeyecekler, vereni buradan ben çıkarırım. Burası kadınların üzerinden para kazanılacak, kadınların üzerinden siyasi güç kazanılacak, kadınların üzerinden itibar kazanacak yer değil. Burası üreten kadınların emeklerini ve yüreklerini ortaya koydukları ve geçimlerine, aile bütçelerine bir katkı sağlayamaya çalıştıkları bir yer. Burası hepimizin yeri, bütün Edirne’nin yeri” dedi.
Üretici Kadınlar ve Antika Pazarı’nın açılışında Ali Çıtak’ın, “Edirne Kelebekleri Fotoğraf Sergisi” ile müzik dinletisi de yer aldı.
Üretici kadınlar ise uzun bir aradan sonra tekrar pazarın açılmasından mutluluk duyduklarını söylediler.