22 Aralık 2024
6.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELDİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDA VERİLMELİ

DİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDA VERİLMELİ

-

Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Diş Hekimi olan Seray Liha, çocuklarda ağız ve diş bakımına yönelik en çok sorulan soruları yanıtladı. Liha, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) tarafından, ilk diş muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra; genellikle 6-12 aylar arasında önerildiğini söyledi.
 

Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimlerinden Seray Liha, bebeklerde süt dişlerinin 6 ila 12 ay arasında çıkmaya başlayarak 2 buçuk 3 yaşına kadar çıkmaya devam ettiğini söyledi, Liha, daimi dişlerin ise 6 yaşında başlayıp 12-13 yaşına kadar çıktığını kaydetti.

Liha, “Ağızda süt dişleri 6 ila 12 ay arasında çıkmaya başlayarak 2 buçuk 3 yaşına kadar çıkması devam eder. Daimi dişlerin çıkması işe 6 yaşında başlar 12-13 yaşına kadar devam etmektedir. Burada ailelerin özellikle bilmesi gerektiği bir nokta var. 6 yaşında daimi birinci azı dişi çıkmaya başlar ama aileler bunu süt dişleri ile ayırt edemeyebilir. O yüzden 6 yaşında mutlaka bir kontrolle bu farkı diş hekiminden öğrenmeleri gerekmektedir.” dedi.

Diş Hekimi Seray Liha, diş fırçalama eğitiminin küçük yaşta verilirse bunun ilerleyen yaşlarda çok faydalı olacağını belirtti.

Liha şunları söyledi: “Bebeklerin 6-12 ay arasında dişleri çıkmaya başladığı zaman veli tarafından temiz bir bez yardımıyla dişleri temizlenmelidir. En alt arka dişleri çıkmaya başladığında ise bu da 2 buçuk yaş aralığına denk gelmektedir. Çocuklara diş fırçalama eğitimi yavaştan verilmelidir. Bu eğitim küçük yaşta verilirse ileride gerçekten çok faydalı olacaktır.”

Çocukların ilk diş muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra (6-12 aylar arasında) yapılması gerektiğinin altını çizen Liha, süt dişlerinin çürümemesi için uygulanan tedavileri anlattı.

Liha, “İlk diş hekimi muayenesi çocuklarının dişleri çıktığı andan itibaren bu da 6-12 aylar arasında denk gelmektedir. Kesinlikle diş hekimine görünmeleri gerekiyor. Bu da Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen süredir. Çürük ile mücadelede floridin çok büyük bir etkisi vardır. Flor dişlerin çürümesini engelleyip yapısının güçlenmesini sağlamaktadır. Çocuklar, floru genellikle besinlerden, sudan ve diş macunlarından alabilmektedir. Düzenli olarak dişlerini fırçalayamayan çocuklar için 6 ayda bir ortalama diş hekimi tarafından flor uygulaması yapılması çürük oluşumunu büyük ölçüde engelleyecektir. Çocuklarda süt dişleri aşırı çürükler, travma, yetersiz anne sütü kullanımı, yanlış biberon ve emzik kullanımı nedenleriyle erken kaybedilebilir. Bu durumlarda mutlaka yer tutucular kullanılmalıdır. Daimi dişler sürene kadar. Yer tutucular hareketli ve sabit olabilmektedir.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side