Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Sağlıklı Kentler Birliği’nin gerçekleştirdiği COVİD-19 Salgını ile Mücadelede Yerel Yönetimlerin Önemi Çalıştayı’na katılarak, Edirne Belediyesi’nin bu süreçte gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Edirne Belediyesi’nin de üye olduğu Sağlıklı Kentler Birliği Youtube kanalı üzerinden COVİD-19 Salgını ile Mücadelede Yerel Yönetimlerin Önemi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü E. Duygu Adıgüzel katıldı.
COVİD-19 sürecinde Türkiye’deki tüm belediyelerin çok güzel hizmetler verdiğine değinen Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Pandemi başlamadan önce Pazarkule’de bir düzensiz göç hareketi ile karşı karşıya kaldık. 10-15 bin düzensiz mülteci Edirne’ye akın etti. Burada Edirne Valiliğimiz ile çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu arada Çin’den çok ciddi haberler alıyorduk. Belediye Başkanımız Recep Gürkan, kriz yönetimini oluşturdu. Biz, 8 Mart’a bir kriz belediyeciliğine geçtik. Çok ciddi şekilde çalışmalara başladık. Belediye çalışanlarımızdan 18 ayrı ekip kurdum. Belediyedeki bütün araçları kriz merkezine tahsis ederek, apartmanların dezenfeksiyonuna başladık. 12 Mart’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir genelge geldi. 15 madde sıralanmıştı. Biz genelgeyi aldığımızda yüzde 90’dan fazlasını yapıyorduk. Edirne Valisi Ekrem Canalp’ın başkanlığında bütün kurumlarla beraber günlük toplantılar yaptık. Halka en hızlı kolay ulaşabilecek olan yerel yönetimler. Çok mutlu geri dönüşler aldık.” dedi.
Edirne’deki her apartmana maske ve el dezenfektanı dağıttıklarını belirten Tanrıkulu, “963 bin 160 maske dağıtmışız. Her eve girdik. 6 bin 100 çöp konteynerini dezenfekte ettik. Bin 200 toplu ulaşım aracını dezenfekte ettik. 93 bin 795 kolonya dağıttık. 2 bin 400 cadde ve sokak dezenfekte edildi. 114 eczane, 65 ibadethane dezenfekte edildi. 84 bin 490 apartman ve ev dezenfekte edildi. Pazar yerleri, kamusal alanlar çok önemliydi. 200 bin afiş broşür bastırdık. Halkımızı bilgilendirdik. 570 taksiyi rutin olarak dezenfekte etmeye devam ediyoruz. Doğa anayı kızdırdık. Çok kızdırdık. Bu pandemilerin, virüslerin insanların doğaya verdiği zarardan dolayı doğanın bize hesap sorduğuna inanıyorum. Bu dünyanın hakimi biz değiliz ve tek başına da biz yaşamıyoruz. Ortak yaşamı tüm canlılarla birlikte yaşamayı öğreneceğiz.” diye konuştu.
Edirne İMECE Platformunu kurduklarını belirten Tanrıkulu, “İMECE’ye gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. 24 mahallemiz var. Hiçbir talep beklemeden 2 mahallenin her bir hanesine erzak paketlerimiz gitti. Normalleşme sürecine geçişle birlikte berber, kuaför ve güzellik salonlarının hepsine 50’lik maske, yüzlük eldiven ve el dezenfektanı dağıttık. Daha sonra aynı uygulamayı lokanta, kafe ve kahveneler için uyguladık. Pandemi sürecinde hayvansever dostlarımızla bir araya gelerek, can dostlarımızı, güvercinlerimizi besledik.” ifadelerinde bulundu.