11 Ocak 2025
3.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELÇÖMLEKKÖY BARAJI HAYATA GEÇMELİ

ÇÖMLEKKÖY BARAJI HAYATA GEÇMELİ

-

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Çömlekköy Barajı’nın mutlaka yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu baraj olduğu takdirde sadece nehir boyları değil 56 bin dönüm arazi sulanıyor. Bu barajın bir önce yapılıp çiftçilerimizi suyla buluşturmamız gerekiyor” dedi.
 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne’de projesi yapılmış olan Çömlekköy barajının bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

  Yaşanan kuraklıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arabacı, Dışişleri bakanlığının devreye girmesiyle Bulgaristan’dan su bırakıldığını, böylece nehir debisinin yükselmesiyle çiftçilerin şu anda sulama yapabildiğini kaydetti.

Arabacı, “Su debileri çok düştü. Çeltiğin başak çıkardığı dönemde suya çok ihtiyacı oluyor. Bu yüzden de bu debilerle suyun yetmesi çok zordu. AK Parti Edirne İl Başkanımız Belgin İba hanımın da desteğiyle Tarım Bakanı Vekili arandı. Dış İşleri Bakanlığı devreye girdi.

  Bulgaristan’dan bir miktar su talebinde bulunuldu ve şu 3 günde Bulgaristan’dan su bırakıldı. 2-3 gündür arazilerimizi rahatça sulayabilir hale geldik. İnşallah bu süre 10-15 güne uzar. Çünkü suya ihtiyaç var. Nehir debilerimiz bu şekilde devam ederse sıkıntı yaşamadan hasat dönemine geliriz. Biz hep söylüyoruz. Bu yıl bölgemizde hep kuraklıktan bahsettik” dedi.           

Ziraat Odası Başkanı Arabacı, Edirne’de bir an önce Çömlekköy barajının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Arabacı, “Projesi bitmiş bir baraj var. Yıllarca Suakacağı Barajı olacak diye konuşuluyor. B planı olarak da Çömlekköy Barajı var. Fakat Suakacağı Barajımız olmayınca artık dedik ki ‘B planını devreye sokalım.’ Bu yıl bunun ne kadar çok önemli olduğunu projenin bir an önce devreye girip çiftçiyi suyla buluşturmak gerektiğini bir kez daha gördük. Bu sadece bir ürün için geçerli değil. Buğdayımızda kuraklık oldu ve verim kaybı yaşadık. Aynı şekilde ayçiçeğinde verim kaybı yaşadık. Çeltikte ektiğimiz günden bugüne su debilerimiz düşüktü. Acaba su kesilir mi korkusuyla bugünlere geldik. Nitekim son günlerde de bu sıkıntıları yaşadık. Biz bu barajı yapmış olsaydık şu an bu kuraklığı, buğdaydaki, ayçiçeğindeki verim kaybını ve çeltikteki su sıkıntısını hiç konuşmuyor olacaktık.

   Tekirdağ’da bir toplantımız vardı. Sayın Bakanımız oraya geldi. Kendisine orada da ilettik. Çömlekköy Barajı’nın ne kadar önemli olduğunu, bu barajı bir an önce yapmamız gerektiğini ilettik. Bu yıl ciddi anlamda sıkıntılar, verim kaybı ve çeltikte sulama problemleri yaşadık. Bu baraj olduğu takdirde bu sıkıntıları hiç yaşamayacağız. Sadece çeltik değil, bayırdaki arazilerimiz sulanabilir olacak. Buğdaydaki ve ayçiçeğindeki verim düşüklüğü olmayacak. Şu an bazı bölgelerde 70-150 Kilogram ayçiçeğinden bahsediyoruz. Eğer ki bu baraj olmuş olsaydı en az 350-400 Kilogram ayçiçeği biçiyor olacaktık. İnşallah bir an önce baraj projesi aktif hale gelir ve çalışmaya başlarız. Yakın zamanda çiftçimizi suyla buluşturmak istiyoruz. Bu söylediklerim Çömlekköy Barajı için geçerli.             Suakacağı Barajı’na gelecek olursak barajın yatağı Bulgaristan’da kaldığı için zaten Bulgaristan ile bir anlaşma söz konusu değil. Bu yüzden B planı Çömlekköy Barajı.  Bu baraj olduğu takdirde sadece nehir boyları değil 56 bin dönüm arazi sulanıyor. Bu barajın bir önce yapılıp çiftçilerimizi suyla buluşturmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde böyle sorunlar yaşamamış oluruz. Bir daha da böyle bir kuraklıktan bahsetmeyiz. Çünkü nehirlerimiz bütün kış akıyor ama boşa akıyor. Biz bu suyu depolayamıyoruz” dedi.

           


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side