Son yıllarda yaşanan kuraklık, yapılması gündemde olan barajları gündeme getirdi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Çömlekköy Barajı’nın bir an önce yapımına başlanması gerektiğini söyleyerek, “bir an önce kendi suyumuzu kendimiz depolayıp kendimiz yönetebilir hale gelmeliyiz” dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, yapılması gündemde olan Çömlekköy Barajı için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Arabacı, “Tarımsal faaliyetlerin yapıldığı biliyorsunuz bizim Bulgaristan sınırından sonra Çakmak Barajı’na kadar herhangi bir su depolama alanımız ya da bir barajımız yok. Son zamalarda hep dile getiriyoruz burada Çömlek Köyü Barajımız Lalapaşa’ya bağlı işte Bulgaristan sınırından sonraki ilk barajımız. Biz diyoruz ki geçtiğimiz yıl çeltik sulamalarında ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık ki Bulgaristan’a bir miktar sağolsun bakanımızın çabasıyla bir miktar su salındı Bulgaristan’dan ve geçen yıl çeltik sulamamızı bir şekilde yılı kurtardık dedik. Ama istiyoruz ki önümüzdeki 2021 yılı içerisinde sadece Bulgaristan’dan su rica etmekle değil biz kendi sınırdan sonra kendi bölgemizde, kendi suyumuzu bu dönemde sular akıp gidiyor ve boşa gidiyor. Şu an çünkü üreteci hiçbir arazide sulama yapmıyor ve hiçbir şekilde kullanmıyor suyu. Biz bu dönemlerde kendi bölgemizde ilk önce projesi bitmiş Çömlekköyü Barajı’na bir an önce başlayıp kendi suyumuzu kendimiz depolayıp kendimiz yönetebilir hale gelmeliyiz. Tabii ki bu sadece Çömlekköy’le kalmamalı bunun altında mesela benim bildiğim Gölbaba var oradaki bent güçlendirilebilir. Orada bir miktar daha su depolama alanı yapılabilir. Onun altında muhakkak uygun alanlar var. İnşallah bu tarz birikimler yapılır ki bizim yaz sezonunda ya da ilkyaz yağışların düşük olmasıyla ürürünün ihtiyacı olduğunda buralardan takviye yaparak sulamalarımızı yaparız. En azından yılı kurtarmış oluruz. Bir an önce bu projelerin başlayıp çiftçiyi suyla buluşturmamız gerekiyor. Buluşturamadığımız takdirde görüyorsunuz böyle kurak gittiği senlerde yağışın olmadığı senelerde herkes birbirine bakıyor. Ne yapağız, acaba verimler nasıl olqcak, acaba ürünümüz nasıl olacak? Amam bu tarz su depolama alanlarımız olmuş olsa en azından yağış olmasa da arada bir sulama yaparız. Bir mikltar can suyu veririz. Bir 50 kg, bir 100 kg verim almak yerine en azından bir 300 kg ya da 400 kg buğday alma şansımızı arttırabiliriz. Doğal olarak bu ayçiçeğinde de aynı şekilde geçerli. Bunun haricinde nehirlerde su azaldığında çeltik sulamalarına da bir nebze takviye olur ve yılı kurtarırız. O yüzden bizim bir an önce bu projeleri hayata geçirip çiftçimizi suyla buluşturmamız gerekiyor” dedi.