Çocuğunuz yazı yazarken harfleri karıştırıyorsa, okumada güçlük çekiyorsa disleksi olabilir. Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilcisi Açelya Sivrikaya Giray, Türkiye’de yüzde 10 oranında görülen disleksinin, genellikle normal üstü zekaya sahip çocuklarda ortaya çıktığını söyledi.
Normal ya da normal üstü zekaya sahip çocuklarda görülen disleksi, bir hastalık değil farkındalık. Türkiye’de kız çocuklarının yüzde 4’ünde, erkek çocukların ise yüzde 6’sında görülen bu farkındalık, okul çağındaki çocuklarda okuma güçlüğü ile baş gösteriyor.
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilcisi Açelya Sivrikaya Giray, televizyonumuza yaptığı açıklamada 8 Ekim’in Disleksi Günü olduğunu, bu kapsamda farkındalık programı hazırladıklarını kaydetti. Giray, her yüz çocuktan 10’unda görülen disleksinin, çocuğun okula başladıktan sonra tanısının konulduğunu söyledi.
Giray, “Disleksi bir hastalık değildir. Ne yazık ki bu konu karıştırılabiliyor. Disleksi, nöro gelişimsel bir farklılıktır. Okuma güçlüğü, öğrenme güçlüğü başlığı altında bulunur. Bu da üç tiptir. Okuma güçlüğü. Matematik Öğrenme güçlüğü ve Yazma Güçlüğü olarak üçe ayrılır. Disleksi okuma güçlüğüdür ve öğrenme güçlüğüne sahip bireyde yüzde 70 oranında disleksi görülmektedir. Disleksiye sahip çocuklar yüzde 70 oranında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da eşlik etmektedir bu tanıya. Disleksi normal ve normal üstü zekaya sahip çocuklarda görülür.
Türkiye’de yüzde 10-11 bandında görülüyor. Yüz çocuktan on tanesi disleksili demek. Ancak az biliniyor. Erken eğitim erken müdahale çocuklarımızın hayatını değiştirmekte. Her sınıfta bir tane kaynaştırma öğrencisi olarak disleksiye sahip çocuğumuz bulunmakta.
Disleksi tanısı çocuk ilkokula başlamadan okuma yazma öğrenmeden konulamıyor. Çocuğun okumayı öğrenmesi gerekiyor. Kesin tanı ilkokul döneminde konuluyor” dedi.
Giray, ailelerin disleksi tanısı konulan çocuklarını Rehberlik Araştırma Merkezleri’ne götürmeleri gerektiğini kaydetti.
Giray, “Belirtileri olarak çocuklar okuduklarını anlayamıyor, akıllarında kalmıyor, cümleleri kelimeleri zorlanarak okuyor. Paragraf okurken sıra atlama, hece atlama, satır atlama gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Aileler çocuklarını iyi gözlemlesinler. Fark ettiklerinde devlet hastanesi veya üniversite hastanesine gidip çocuk psikiyatrisi ile görüşmeleri gerekiyor. Çocuğa öğrenme güçlüğü disleksi tanısı konuluyorsa vakit kaybetmeden Rehberlik Araştırma Merkezi’ne gitmeleri gerekiyor” dedi.