Çiftçiler Çömlek Köy barajının yapılmasını istiyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sürdürülebilir tarım için barajı istediklerini belirtirken, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk barajın bölgeye önemli katkısı olacağını ifade etti. Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin ise tarımsal sulama anlamında Edirne bölgesinin maalesef diğer birçok sulama imkânı olan illerin çok gerisinde kaldığını söyledi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, 11 köy muhtarı 1979’dan bu yana tarımsal sulamaya kazandırılamayan Çömlekköy Barajını tekrar gündeme taşıdı. Söğütlük Kent Ormanı’nda düzenlenen basın toplantısında 56 bin dönüm araziyi sulayabilecek barajın bir an önce tarımsal sulamaya kazandırılması çağrısı yapıldı.
Toplantıya Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, emekli DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün, Suakacağı Köyü Muhtarı Cemali Öztürk, Çömlekköy Muhtarı Feridun Öztürk, Korucu Köyü Muhtarı Seyfi Uz, Büyükdöllük Köyü Muhtar Vekili Ahmet Özgan, Muratçalı Köyü Muhtarı Abdi Zamacı, Hatipköy Muhtarı Fatih Kıyga, Yolüstü Köyü Muhtarı Ahmet Bolu, Avarız Köyü Muhtarı Ender Sar, Değirmenyeni Köyü Muhtarı Salim Gençalp, Denizbank Lalapaşa Şube Müdürü İsmail Bilen katıldı.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sürdürülebilir tarım için barajı istediklerini söyledi.
Arabacı, “Çömlek Köyü Barajı'nın bir an önce yapılması ve sürdürülebilir tarımın devam etmesi adına 'Su akar Türk bakar' misali olmasın biz kendi emek verelim Allah verirse olur demeyelim. Bölgemizde bu baraj bittiğinde 56 bin dönüm arazi sulanabilecek. Bunun 20 bin dönümü açık kanal sistemi, 36 bin dönümü de kapalı sistem basınçlı sulama sistemiyle olacak. 11 tane köy barajdan faydalanacak. 35 yıl önce bu barajın yapılmasıyla ilgili Çömlek Köyü Muhtarımız dilekçe verdi ancak bugüne kadar ertelendi. Bu barajın bir an önce yapılmasını, sadece yağmur yağarsa iyi verim değil, devamlı verim alan, arazimizi sulamak istiyoruz. Kurak senelerde dönüm başına ayçiçeğinden bazen 50 bazen 80 kilogram verim alıyoruz. Bu baraj yapıldığında arazilerimizi düzenli olarak suladığımızda dönüm başına en az 350 – 400 kilogram ayçiçeği alma şansımız var. Sürdürülebilir tarım için bir araya geldik. Baraj olduğunda 11 köyün faydalanıp 56 bin dönüm arazi sulanabilir hale gelecek”
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, barajın bölgeye önemli katkısı olacağını vurguladı.
Öztürk, “Edirne'nin gelişmesi için siyasiler hep üç 'T'den bahseder, ticaret, turizm ve tarım.. 1979'da planlaması yapılan bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçen, ihalesi yapılıp iptal edilen barajın yapılmasını istiyoruz. Farkındlaık yaratmaya çalışıyoruz. Son aşamaya gelmiş bir proje. Tarlaları çoğaltma şansımız yok ama böyle projelerle ilgili ürün arttırma şansımız var.”
Emekli DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin ise proje hakkında bilgi sundu. Erkin, tarımsal sulama anlamında Edirne’nin bir çok ilin gerisinde kaldığını söyledi.
Erkin, “Edirne'de tarımın önemi çok fazla, tarım kültürü çok zengin. Şu anda yatırım programı mevcut, 2019 yılı yatırım programında 50 bin Lira parası olan bir proje. Her han ihale edilebilme imkânına sahip. Edirne ve Lalapaşa Ziraat Odası başkanlarımızın bu girişimi bölgeye hatta Türkiye'ye örnek olacak sivil toplum girişimiyle bu proje hızlanacaktır. Teknik anlamda her zaman katkıya hazırım. Edirne'nin su imkânı çok fazla. Meriç, Arda ve Tunca Nehirlerinin toplam yıllık debisi 6 milyar metreküpün üzerinde ve biz bu debiden sadece 1 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Şu anda birçok gölet sulaması yapılamıyor. Kısaca tarımsal sulama anlamında Edirne bölgesi maalesef diğer birçok sulama imkânı olan illere göre çok çok geride kaldı. Hiç bir siyaset kurumunun hiçbir bürokrasinin sulamayla ilgili, tarımsal sulamalarla ilgili bu tarakta bezi yok. Devasa Hamzadere sulaması, Çakmak sulaması gibi büyük projeler unutuldu, konuşulmuyor. Bunları hayata geçirmeliyiz. Edirne'nin ana ekonomi kaynağı, tarımsal üretim, endüstriyel tarımdır. Tarımsal bu şansımızı kullanmalıyız. Projeye gönülden başlangıç yapan değerli başkanlarımıza ve muhtarlarımıza teşekkür ediyorum, gönülden katkı vereceğime de herkes emin olsun.”