Saros Körfezi’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ve 17 kilometrelik Boru Hattı Projesine, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyeleri tepki göstererek, projenin Saros Körfezi’nin doğal ekolojik yapısına geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar vereceğini bildirdi.
Saros Körfezi’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ve 17 kilometrelik Boru Hattı Projesine, Edirne İl Genel Meclisi’nin gerçekleşen toplantısında CHP’li Meclis Üyeleri tarafından gündeme getirildi. CHP’li Meclis Üyeleri tarafından konuyla ilgili hazırlanan metni gündemdışı söz alarak okuyan Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, söz konusu projenin Saros Körfezi’nde bulunan deniz ve kara canlılarına ciddi anlamda zarar vereceğini belirterek; projenin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, projenin ilerlemeden durdurulması gerektiğini söyledi.
Gümülcineli, “Edirne ili Keşan ilçesi Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasında BOTAŞ-Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan SAROS FSRU GEMİ İSKELESİ ve 17 kilometrelik BORU HATTI projesi ilerlemeden durdurulmalıdır. Aşağıda sunduğumuz gerekçeler nedeniyle; ilgili Bakanlıklar Saros Körfezi’ni tümüyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmeli ve koruma görevlerini yerine getirmelidirler.”
“Trakya’nın Saros Körfezi’nin doğal ekolojik yapısına geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek, denizi yok edecek bu proje kapsamında Mahmutköy Botaş Doğalgaz Ana Dağıtım Hattına kadar yapılacak orman kesimleri, tarım arazi tahribatı, bölgenin fauna ve florasını da çok olumsuz etkileyecektir. Hem deniz hem kara canlıları öncelikle inşaat ve sonraki gemi faaliyetleriyle sayı ve tür olarak nesilleri tehlike altına girecektir. 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni planında ve 1/25.000 Edirne İl Çevre Düzeni planında, proje alanı Enerji Depolama Alanı ve Boru Hattı Alanı değildir. 12 ay sürekli gelecek olan 100.000 tonluk dev kargo gemilerinin sığ körfez sularında karaya oturması ve kış koşullarında yaşanacak gemi kazalarında körfezde ciddi kirlilik ve ekolojide ciddi tahribat oluşacaktır. Saros Körfezi 1. Derece Deprem Bölgesidir. Saros Körfezi aktif fay hattı üzerindedir. Liman ve boru hattının olası bir depremde zarar göreceği ve bu sebeple Saros Körfezi’ne de zarar vereceği açıktır.”
Gümülcineli, bölge halkının 50 bin imza ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itiraz ettiğini, Anayasanın ilgili maddelerince projenin Çevre Kanununa tamamen aykırı olduğunu ve Trakya’nın ve tüm Saros Körfezi’nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar vereceğini söyledi.