Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Geçkinli Köy merasına kurulan kömür ocağının çevreye zarar verdiğini, köy sakinlerini rahatsız ettiğini söyledi. Eren, ocakta biriken kömür stoklarının da yanmaya başladığını söyleyerek, “bu tür işletmeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha sık denetlenmeli” dedi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Süloğlu İlçesine bağlı Geçkinli ve Küküler Köyü sınırları içerisinde yer alan kömür ocağı ve kömür kırma eleme ve kurutma tesisinin çevreye zarar verdiğini, özellikle çevre köy sakinlerinin toz ve dumandan rahatsızlık duyduğunu söyledi.
Eren, Geçkinli Köyünü ziyaret ederek vatandaşlarla görüştüklerini ve bu konudaki şikayetlerini dinlediklerini ifade ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bu tür işletmeleri daha sık denetlemesi istediklerini söyledi.
Eren, “ Dün köy halkının bizi çağırması üzerine Geçkinli halkıyla bir yerde buluşup sorunlarını konuştuk. Oturduğumuz yerde öyle keskin bir duman kokusuyla karşılaştık ki gerçekten köyün içinden geçen bir taş ocağı yolu var ve orada sürekli geçen kamyonların tozu, gürültüsü ve yarattığı trafik riski o köylülerin bu şikayetlerinde ne kadar haklı olduğunu bize gösterdi. Köylüler iki şey istiyorlar; bir tanesi son günlerde artan bu kömür stoklarının birikmesiyle birlikte kömür dağlarında bir hızlı yanma başlamış. Korkunç keskin bir kömür kokusu var ve biz o alana gittiğimizde duramadık. On dakika kadar durup kendimizi uzağa attık. O kadar şiddetli bir yanma vardı, sıcak yanma nedeniyle. Bunun her zaman olmadığını söylediler oradaki yetkililer ancak işte böyle hızlı yanma gerçekleştiğinde, stoklar biriktiğinde çünkü kriz nedeniyle satışın olmadığı zaman söyledi. Biz orada şunu istiyoruz köylülerle birlikte, şuna karar verdik.; 40 yıllığına kiralanmış tamam orada bir işletme var , kömür çıkarıyor fakat bu kokunun bir an evvel ortadan kaldırılması lazım çünkü şiddetle insan sağlığına büyük bir risk getiriyor o kokunun bu kadar hissedilmesi. İkinci istedikleri köyün üçünden geçen kamyon trafiğinin zaten ana yola yakın olan yola alınması. Kolaylıkla dış yola alınabilecekken köyün içinden geçirilmiş. Kadınlar camları açamadıklarını, dışarı bir şey asamadıklarını – toz nedeniyle – çocuklarını sokağa salamadıklarını söylediler. Bizim de talebimiz çevre derneği olarak böyle işletmelerin havaya, suya, toprağa zarar verme riski büyük olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla çok dikkatlice ve çok sıkı bir takip altında olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bundan bir süre önce Demirhanlı Köyü’nde ruhsatsız kömür yıkayan oradaki dereyi kendine havuz haline getiren bir şirketle uğraşmıştık. Oradaki faaliyet durduruldu. Belki bunların daha sık takip edilmesi, denetlenmesi çok önemli. “