10 Ocak 2025
11.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELÇELTİK TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR

ÇELTİK TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR

-

Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yüzde 44’ünün karşılandığı Edirne bölgesinde tarlalar tohumla buluşmaya başladı. Çiftçinin alın terinin karşılığı beyaz altın olarak nitelendirilen çeltik, birçok zorlu safhadan geçerek sofralarımıza geliyor. İşte üreticinin çeltik ekim mesaisi.
 

Edirne’de çeltik üreticilerinin ekim mesaisi başladı. Türkiye’nin pirinç ihtiyacının hemen hemen yarısının karşılandığı Edirne’de üreticiler hazırladığı tarlalarına tohumlarını saçmaya başladı. Bu yıl Edirne’de yaklaşık 520 milyon dekar alanda çeltik ekiminin yapılması hedefleniyor.

Ekiminden hasadına, kurutulmasına, soframıza gelene kadar büyük zahmet gerektiren çeltiği 140 günlük serüven bekliyor.

Edirneli üretici Alaaddin Bozkan, umutlarını tarlaya ektiklerini belirterek ürününün hasat sonrası para yapmasını istediklerini söyledi.

Bozkan, “işçiliği fazla olan bir ürün.Günü geliyor günde 2 defa geldiğimiz oluyor.Suyunu ince tutmanız gerekiyor.Yağmur yağdığı zaman suyunu salmamız gerekiyor.Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.Bu yıl fiyatlar iyice düştü.İthal çok fazla geldi.Bu sene karşılığını alamadık.Masraf çok fazla.Belimizi büken ilaç,gübre.Tohum fiyatları çok yükseldi.1 ton çeltik tohumu 11 bin 500 TL.Eğer ithal gelmezse belki değerini bulur” dedi.

Üretici Erkan Saygın ise “emeğimiz çok ama ürünümüz ucuz” diyerek, fiyattan yana dertli olduğunu ifade etti.

Saygın, “harmanda 4 bin 300 TL’ye sattığım çeltiğin devamı şu an depoda duruyor,verdikleri fiyat 3 bin 300 TL.Ofisi açtık diyorlar ama ofise vermekte çok büyük bir işlem.Tamda şu süreçte bizim ofise mal götürmemiz çok zor.Mallarımız çuvallı.Oradan nakliyesi,hamaliyesi bedenen işçilik isteyen bir işçilik.Şu anda yeni ürünü ekmek için hazırlık yaptığımızdan ona şu an bakamıyoruz.Ürünümüz sadece masrafları karşılıyor.Mazot,ilaç,gübre her şey masraf.Bu sene ürünümüz para etmedi.Bunda pandeminin de etkisi var elbet.Harmanda iyiydi.Herkes emeğinin karşılığını alıyordu.Ama bir anda bir şey oldu ne olduğunu kimse kestiremedi,alım durdu.Şimdi alanda zaten nazlı almak istiyor.Bu paraya verirsen alırım diyor.Bilmiyoruz ne yapacağız? Nasibimiz neyse onu yiyeceğiz.”ifadelerini kullandı.

Edirne Ziraat Odası Meclis üyesi Şerafettin Biçer, fiyatının üreticiyi memnun etmediğini söyledi.

Biçer, “çeltikçlik bir bebek büyümesi gibidir.Zor şartlar altında yapılıyor.125 ile 140 gün içerisinde biçim gerçekleştiriliyor.”

Edirne Ziraat Odası başkanı Hüseyin Arabacı ise ekim işinin ay sonunda tamamlanacağını, bol verimli bir yıl beklediklerini kaydetti.

Arabacı, “Umudumuzu ekiyoruz”dediği tohumlar için “önümüzdeki 120-130 gün bu ürün su içinde olacak.İnşallah bu sürenin sonunda da ektiğimiz umudumuzu,beklediğimiz verimi,emeğin karşılığını inşallah alırız.Girdi maliyetlerimiz günden güne artıyor.Çeltik gerçekten ciddi anlamda maliyetli ve masraflı bir ürün.Sonunda bol verim aldığımız bir yıl olur.Bu kadar masraf ediyoruz.Umutla bekliyoruz.İyi verim alıp,önümüzdeki dönemde sürdürülebilir tarım yapabilmek adına,hem kendi hem de ülke ekonomimize katkı sağlamak adına inşallah sonu hayırlı ve bereketli olur” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side