Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, kentteki esnaflara etiket uyarısında bulundu. Edirne esnafını Bulgar turistin ayakta tutuğunu söyleyen Cingöz, “Bulgar turistler geliyor diye fiyat attırırsanız, turisti başka şehirlere kaçırmış oluruz” dedi.
Bulgar Levasının Türk lirası karşısında değer kazanmasıyla Edirne, son aylarda Bulgar turistlerin gözdesi haline geldi. Bugün 8 liraya yaklaşan Leva nedeniyle döviz büroları önünde Leva bozdurmak isteyen Bulgar vatandaşlar zaman zaman kuyruk oluşturuyor.
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Bulgar turistlerin bugünlerde alış veriş için sıklıkla geldiği Edirne’de esnaflara fiyat uyarısında bulundu. Cingöz, Edirne’nin sınır kenti olmasından dolayı diğer illere göre şanslı olduğunu belirterek, “Edirne pahalı gelirse Bulgar turistler bir daha gelmez” dedi.
Cingöz, “Edirne esnafının ekonomisini yüzde 80’ini ayakta tutan Bulgar vatandaşlar. Edirne esnafı bunun kıymetini bilmesi lazım. Geliyorlar diye fiyatları arttırmamaları lazım. Zarar etmesinler ama aşırı kar gütmeden dolayı fiyatları şişirirlerse yarın öbür gün Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar başka yere giderler, gitmesini de bilirler. Esnaf arkadaşlardan istirhamım bunun kıymetini bilsinler. Türkiye’de en şanslı il Edirne. Çünkü sınır kentinin olma avantajını yaşamaktadır. Başka yerde böyle müşteri potansiyeli yok. Edirne derken Meriç, Havsa, Süloğlu falan yararlanamıyor. Bir nebze Bulgarlar Keşan’dan yararlanıyor.
Burası Bulgarlara pahalı gelirse kaçarlar. Çünkü hiçbir şey alternatifsiz değil. Bırak Türkiye’yi Dünya’da değil. 100 kilometre ötede Çorlu var. Kaldı ki Çorlu’nun potansiyeli bizden daha geniş. Geçmişte yapılan yanlışlıkların bedelini çok ağır olarak Edirne esnafı ödedi.
Geçen İstanbul’da izlediyseniz adamın taksimetresinde 20 lira yazıyor, 20 dolar vereceksin diyor. Hatta tartaklamaya kaldı yabancı vatandaşı taksici. O yüzden fiyat etiketlerinde Leva mı, TL, mi başka para birimimi belirtilmesi gerekiyor. Aslında yazan fiyat etiketi TL’dir çünkü Türkiye’de yaşıyoruz. Fiyat tabelalarına tL işareti konulmalıdır. Bunun girdi maliyetleri dolarla artıyorsa ona göre Türk Lirası ile esnaf etikete asmalı. Ama ne gariptir ki TL ikinci para konumuna düşmüş. Bankalarda mevduatlara bakıldığında yüzde 58 yabancı para birimi, yüzde 42 Türk Lirası” dedi.